Příznivý den, kdy si budeme život vychutnávat. Takový by měl být podle předního českého astrologa Milana Gelnara den, který se v kalendáři objevuje jednou za čtyři roky středa 29. února.

Astrologie posuzuje postavení nebeských těles vztažených k planetě Zemi. Vychází z prastaré moudrosti Herma Trismegista zachycené na takzvané Smaragdové desce. Ta se dá volně přeložit jako: „Jak nahoře, tak dole, jak uvnitř, tak vně …“.

„Na nebi je 29. února postavení nebeských těles docela příznivé. Je ovšem také pravdou, že všeobecné postavení planet ve vztahu k nedávné minulosti bylo mimořádně nepříznivé, což ostatně odráží všeobecná světová krize a ve vztahu k blízké budoucnosti, ještě docela nepříznivé bude,“ řekl Milan Gelnar z České Lípy, který se již řadu let věnuje astrologii profesionálně ve své poradně Astrosféra.

„Utěšit by nás snad mohlo to, že ty nejdramatičtější aspekty, jež naznačovaly možné dramatické události typu zemětřesení, jaderných katastrof, válek a živelných pohrom, už proběhly bez nějakých větších dopadů a očekávané jsou již jen problémové aspekty mírnějšího charakteru. Jinými slovy další vývoj vidím i ve vztahu k Mayskému kalendáři docela pozitivně,“ doplnil astrolog.

A co nám planety připravily pro poslední únorový den? Podle Milana Gelnara převaha nebeských těles v takzvaných zemských znameních naznačuje, že se budeme především zaměřovat na věci praktické, pragmatické a racionální. Tedy ty, jež jsou našimi smysly zachytitelné a vyhodnotitelné naším rozumem. Spíše si budeme život vychutnávat a orientovat se především na to hmotné, než abychom se honili za nějakými chimérami či přeludy.

„Díky nedávnému vstupu Neptuna do svého domovského znamení Ryb, což se stalo po velmi dlouhé době a dnešnímu pobytu Slunce, Merkura a Chirona v tomtéž znamení, lze předpokládat, že zvýšená také bude naše citlivost a vnímavost. Výrazný bude náš příklon k romantice i větší ochotě se obětovat a pomoci jiným. Pozor bychom si ale měli dávat na své možné sklony k náladovosti a především ochotě sklouzávat k nějakým milostným úletům. Možná je také větší náchylnost ke konzumaci návykových a omamných látek,“ dodal astrolog Milan Gelnar.