Patří mezi hvězdné stálice a k oblíbeným rychlovkám u stánků či hladových oken. Ať už s hranolky nebo vařeným bramborem. Na talíři s velkou porcí tatarky nebo v housce jako hamburger, smažený sýr má dlouhé zástupy příznivců. Je natolik oblíbený, že jej lze najít v poledních menu takzvaných třetích cenových, ale i na lístcích luxusních restaurací.

Občas také platí, že v nabídce restaurací je sýr v trojobalu jediným bezmasým jídlem. Zeptali jsme se Liberečanů, v jakých restauracích je podle nich smažený sýr nejlepší. V diskusi padlo mnoho názvů restaurací, vybrali jsme pět nejvíce zmiňovaných.

Přestože už kilogram sýra na smažák stojí více než maso, jeho obliba mezi lidmi neklesá. Právě naopak. To potvrzují i provozovatelé restaurací. V liberecké hospodě U Dubu, která se zaměřuje na klasickou českou kuchyni, ho připravují z 30% eidamu Metro Chef, což je privátní značka Makra, kterou vyrábí přímo pro obchodní řetězec v Německu. Jako přílohu si může zákazník vybrat mezi brambory či hranolky a nechybí ani domácí tatarská omáčka. „Má zajímavou chuť a hlavně se těší pozornosti nejen u nás v Čechách. Podívejte se na takové Řecko,“ řekl provozovatel hospody Tomáš Chvátal. Cena se zde pohybuje kolem 150 korun.

Oblíbený pokrm si mohou dopřát strávníci i ve výletní restauraci Liberecká výšina. Zaplatí tu za něj 241 korun. „Sýr používáme goudu 48%, připravujeme ho na přepuštěném másle s jednou vrstvou obalu. Jako přílohu mají zákazníci na výběr hranolky, brambory nebo bramborovou kaši,“ informovala provozní Denisa Šulcová.

Rozsáhlý areál bývalých libereckých tiskáren prochází obnovou.
Liberecké tiskárny se mění před očima. Další dům je hotový, rýsuje se i kavárna

V liberecké restauraci Neptun používají na smažený sýr eidam 40%, připravují ho sami a nepoužívají předobalený a mražený výrobek. Většinou ho servírují s vařeným bramborem a tatarkou. Podle provozního Petra Jandury ho někteří návštěvníci restaurace chtějí raději s hranolky, tak jim vychází vstříc. Poukázal na fakt, že kvůli smažáku sem jezdí i Poláci či Němci. „Co se týče našich zákazníků, tak je to především oblíbené jídlo mladých lidí a dětí, kteří mají občas problém s masem a toto je dobrá alternativa. Rodiče to vzhledem ke složitější přípravě a hlavně smažení raději nechají na restauracích, které jim to připraví,“ podotkl Jandura s tím, že v rámci denního menu jej prodávají za 139 korun.

Do výběrů čtenářů se dostalo i Hladové okno na Rybníčku, které nabízí smažený sýr v housce za 69 korun. „Po kalbě na smažák jedině sem,“ svěřil se Pavel Zajíc.

Ilustrační foto.
Parkování v Liberci by mělo jít zaplatit i kartou, město nakoupí nové automaty

Pro ty, co se stali na smažáku téměř závislí, vznikla u nás dokonce originální smažáková mapa. Aktuálně je na ní 1043 míst, kde hospody smažák nabízejí. Autorky jsou kamarádky Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová, které vedou instagramový účet Život ve strouhance. „Češi a Češky zkrátka smažený sýr milují, stejně jako my,“ vysvětlily autorky, proč originální mapu zpracovaly. Anna Stránská, produkční a divadelní intendantka z Brna s kamarádkou založily facebookové stránky Smažené sýry v ČR, kterou sleduje více než šest tisíc lidí.

Mohlo by vás zajímat: Vítejte v Gothamu. Pod Ještěd dorazil Batman s Tučňákem

Zdroj: Jiří Louda