V minulosti tam vypsali výběrové řízení na provozovatele hospody, do něj se přihlásili dva zájemci a zvítězil tým Jana Havelky z Podještědí, který je spolumajitelem Hospody U Kryštofa. Ta sídlí ve stejné obecní budově jako muzeum betlémů a první návštěvníky přivítá právě na Zelený čtvrtek.

„Vize Jana Havelky a jeho týmu se shodovala s očekáváním zastupitelstva. Pokud v obci chybí hospoda, je to velký problém a ta minulá v posledních letech moc nefungovala. Nyní se těšíme na stylovou hospodu s příjemným prostředím, kde se bude dobře vařit. Výjimečná a jedinečná hospoda, do které se budou nejen turisté rádi vracet. To je základní filozofie,“ řekla Deníku starostka Kryštofova Údolí Jana Blažková.

Nový tým přišel do Kryštofova Údolí na konci loňského roku s konceptem příjemné venkovské restaurace v „secesně-pohraničním“ stylu. Proto zvolili i přízvisko Hospoda. „Chceme podtrhnout krásu historické budovy bývalé školy čp. 26. Její historie sahá až do roku 1862. Proto chceme interiér v náznaku vrátit na začátek 20. století, kdy ve zdejší obci bylo přes deset hospod,“ zdůraznil spolumajitele Jan Havelka.

V období takzvané První republiky zažívalo Kryštofovo Údolí rozkvět gastronomie a hospody se staly oblíbeným výletním cílem pro lidi ze širokého okolí. „Právě i odkaz na historii byl jeden ze základních pilířů, který nás zaujal,“ doplnila Blažková. I výzdoba bude tematická, její součástí je čtyřiadvacet krásných historických vyobrazení Kryštofova Údolí a Noviny, zejména roubených pohostinství, kostela a také ikonické železnice.

Toalety prošly rekonstrukcí, opravili sklep i bar a zmodernizovali výbavu kuchyně. Uvnitř hospody je sedmdesát míst a disponuje i venkovní zahrádkou. Zákazníci si budou moci vybírat jak z denního menu, tak i stálé nabídky.

Šéfkuchařem se stal liberecký rodák s letitou praxí Luděk Hloušek, který preferuje jednoduchou, ale poctivou kuchyni s návratem k tradičním surovinám a kulinářským postupům. Baví ho připravovat klasické zapomenuté recepty české kuchyně v nové podobě. „Zároveň jsme se rozhodli zachovat regionální ráz hospůdky, spolupracujeme s místními dodavateli a budeme nabízet regionální produkty,“ podotkl Havelka s tím, že to je součást celého příběhu. „I před těmi sto lety vařili z nejbližších dostupných zdrojů,“ doplnil s tím, že hospoda by měla fungovat každý den a plánují v ní pořádat i různé akce a besedy.

Maso budou odebírat z rodinného řeznictví Mass.na, které založili Eva Jiřičková a Marek Piroch. Začínali v České Dubu a nyní mají i prodejnu v městě pod Ještědem. Kladou důraz na poctivé zpracování a udržitelnost, zpracovávají maso z regionálních malochovů a vykupují jej přímo od farmářů, u kterých hlídají kvalitu chovů. „Pro nás to znamená příležitost nabídnout prvotřídní maso z regionálních chovů širšímu okruhu návštěvníků, propojení řeznického řemesla a gastro projektu nám dává smysl. Naše maso tak mohou návštěvníci zakoupit nejen v syrovém stavu a uvařit doma, ale mají příležitost jej ochutnat připravené od profesionálů,“ svěřila se Jiřičková. Čepovat se například bude pivo z Podještědského Beranova pivovaru.

Vedení obce má na poli cestovního ruchu vizi, která by měla ukázat, že Kryštofovo Údolí má bohatou historii a nabízí řadu výletních míst. „A jedním takovým místem se stane i Hospoda U Kryštofa a já věřím, že tohle je správný směr, kterým se má Údolí ubírat,“ dodala Jana Blažková.

Mohlo by vás zajímat: Liberecké tiskárny se mění před očima. Další dům je hotový, rýsuje se i kavárna

Jak se jmenuje areál zachycený na videu? | Video: Jiří Louda