Spokojený s výsledkem byl vítěz Michael Canov. Sčítání hlasů v sobotu 1. října sledoval v Babylonu. „Byl to těžký úkol. Navíc jsem byl jediné želízko Starostů pro Liberecký kraj. Na výsledku mi záleželo ne jen kvůli mně, ale kvůli celé té dobré partě,“ uvedl senátor a starosta Chrastavy. Nebyl si jistý výsledkem, ale s dvěma třetinami je velmi spokojený. Bezprostředně po sečtení hlasů dostal spoustu gratulací. Slavit ale plánoval jen v tento den. Hned v neděli ho čeká senátní klub v Praze.  

Bylo druhé kolo, kde jste měl oponentku z Liberce, soubojem vesnice versus město?
Nemyslím si. V Liberci jsem vyhrál ještě víc, než celkově. Zájmy Liberečanů většinou plním. Tvrdit opak se snažila má protikandidátka. Potřeby Liberce znám. Jsem ve spojení s primátorem a řeším mnoho věcí i s některými zastupiteli.

Radka Loučková Kotasová a Michael Canov
VOLBY: Starosta Chrastavy Michael Canov obhájil senátorský post za Liberecko

Co říkáte volební účasti?
Byla nízká, jak jsem očekával. Souvisí s dvoukolovostí volby. Byl bych pro australský systém, který jsme se v Senátu snažili neúspěšně zavést. Spočíval by v tom, že by šli lidé k volbě pouze jednou, napsali by pořadí a systém by to už sám vyhodnotil.

Co budou vaše priority v druhém období v Senátu?
Jsou věci v běhu. Jako silniční spojení Frýdlant–Liberec a vyřešení železniční dopravy z Polska přes Liberec do Prahy. Byl by to zázrak, ale byl bych rád, kdyby se povedlo další navýšení rozpočtového určení daní, speciálně pro Liberec. Dál chci zabránit, aby se rušily stavební úřady. A také budu proti rušení policejních obvodních oddělení.