Můžeme si o miliardáři Elonu Muskovi a jeho podnikání myslet, co chceme, ale to, že je jedním z největších vizionářů dnešního světa, mu může sotva někdo upřít.

Elektromobily Tesla jsou symbolem revoluce v automobilismu, soustava stovek jeho družic Starlink vytváří už dnes na obloze úžasnou podívanou v podobě vesmírných vlaků a do budoucna má poskytovat širokopásmový internet ve všech částech planety. I tyto družice se na oběžnou dráhu dostaly díky Muskovým raketám Falcon 9.

Umělecká představa nejstarší známé diskové galaxie, která se zřejmě rozzářila už půldruhé miliardy let po Velkém třesku
Tajemství diskové galexie odhaleno. Je mnohem starší, než se myslelo

Právě taková raketa nyní letí s vesmírou lodí Crew Dragon. Ta má nyní, po téměř deseti letech nuceného využívání ruských raket, vynést na oběžnou dráhu a vesmírnou stanici ISS dva americké astronauty.

„Je to jedinečný moment, kdy všichni opět mohou vidět Ameriku, která udělala něco ohromujícího,“ uvedl šéf Národního úřadu pro letectví a vesmírJ (NASA) im Bridenstin. „Dokazujeme, že byznys model postavený na spolupráci veřejného a soukromého sektoru může fungovat.“

NASA Rusku za vynášení amerických astronautů do vesmíru na palubě ruských lodí zaplatila za minulých deset let 3,5 miliardy dolarů (asi 90 miliard korun).

Porážka Boeingu 

Muskovi se uskutečněním letu s lidskou posádkou podařilo vyhrát důležitý souboj o primát první soukromé firmy, která něco takového dokáže. A podařilo se mu porazit i největšího soupeře, obří letecký koncern Boeing, který přitom s NASA spolupracuje už mnohem déle.

Planeta Země. Ilustrační foto.
Jaká byla šance vzniku života na Zemi? Možná nejsme tak výjimeční, říká studie

NASA připouští, že i když si vesmírnou loď společnosti Space X nyní pronajala, bude moci společnost v budoucnu vynášet na oběžnou dráhu astronauty i bez ní. To otvírá velké šance i pro vesmírnou turistiku a další komerční projekty.