Poptávka po alternativách k běžnému masu celosvětově roste. Důležité pro spotřebitele je vlastní zdraví, dopady na životní prostředí ale i podmínky, ve kterých zvířata musí před porážkou žít. Bylo jen otázkou času, kdy k podobnému průlomu dojde. Regulační povolení v Singapuru umožní americkému start-upu Eat Just ze San Franciska prodej umělého kuřecího masa. Nejdříve jen v nugetkách. Kdy budou na ulicích asijského městského státu k dispozici, firma podle BBC ještě neuvedla.

Najít kostru plejtváka, především tisíce let starou, je vždy významnou událostí.
Jurský park skutečností. V Thajsku objevili pravěkou vzácnost, která bere dech

Již nyní pro spotřebitele existuje možnost koupit si v obchodě nebo si dát v restauraci  tzv. rostlinné maso. Produkt Eat Just je jiný. Není založen na kytkách. Je laboratorně vypěstován ze zvířecích svalových buněk. Sama společnost svůj výrobek označuje za „průlom v globálním potravinářském průmyslu“. 

V posledních letech se o úspěch se svalovými buňkami snaží několik firem, dvě největší z Izraele  - Future Meat a Memphis Meat, tu finančně podporuje Bill Gates, zvolily obdobný přístup jako Eat Just. Existují ale i jiné cesty. Singapurská firma Shiok Meats pracuje na laboratorním mase korýšů.

Díky masu z laboratoře by mohl celosvětově skončit kritizovaný klecový chov:

Náklady jsou však vysoké

Americká firma ale nemá ještě zdaleka vyhráno. Jak píše BBC, náklady na výrobu umělého masa jsou stále vyšší než rostlinné produkty. Zadruhé: cena jedné nugetky je vysoká jako cena celého kuřete. A zatřetí: nikdo netuší, jak zareaguje běžný spotřebitel. Singapurské povolení ale rozhodně rozhýbe tento segment a dá se očekávat další pokles výrobních nákladů. „Jsem přesvědčený, že toto povolení bude prvním z mnoha v zemích po celém světě," uvedl Josh Tetrick, spoluzakladatel společnosti Eat Just v tiskové zprávě.

Simulátor MiG-21
Unikátní simulátor MiG-21 je hotov. Do kokpitu stíhačky ale nemůže každý

Britská banka Barclays odhaduje, že trh s alternativním masem by mohl v příštím desetiletí dosáhnout 104 miliard dolarů (cca 2,2 bilionu korun), což by činilo zhruba 10 procent v celosvětovém masném průmyslu.

Čisté kuře firma Eat Just kultivuje z buněk v 1 200 litrových bioreaktorech. Během kultivace nejsou použita žádná antibiotika a výsledný produkt má „extrémně nízký a výrazně čistší mikrobiologický obsah než klasické kuře“. S tím souhlasily i singapurské úřady: „Bylo zjištěno, že je bezpečná a že splňuje všechny singapurské standardy.“