iQvýzva - 2. kolo  
KDY: do 7. ledna
KDE: www.iqlandia.
ZA KOLIK: zdarma

Točí vaše děti rády videa? Přihlaste je do dalšího kola iQvýzvy, projektu liberecké iQLandie. Ve druhém pokračování budou tvořit a natáčet řetězovou reakci. O co jde? Funguje to jako dominoefekt. Když postavíte kostky domina a strčíte do jedné z krajní, postupně se kostky položí. Inspirovat se můžete na internetu, když zadáte klíčová slova chain reaction. Ale fantazii se meze nekladou. Hraje se o skvělé ceny grafický tablet, deskové hry, experimentální sady a mnoho dalších. Všechny podrobnosti najdete na webu iqlandia.cz a na Facebooku iQLandie.

Vydejte se k ledové jeskyni u Naděje  
TIP NA VÝLET 
KDE: Suchý svah, Hamr u Cvikova
ZA KOLIK: zdarma

Ledová jeskyně, jejíž výzdoba neroztaje ani v parném létě, se nachází vysoko na severním svahu Suchého vrchu, asi kilometr od Hamru nedaleko přehrady Naděje. Je to poměrně zajímavá pseudokrasová puklinová jeskyně, která byla v roce 1966 vyhlášena chráněnou přírodní památkou. Vnitřní prostor jeskyně tvoří asi 30 metrů dlouhá a 2 až 4 metry široká svislá puklina. Necirkuluje v ní vzduch. Jediný otvor se nachází pouze v její horní části a v zimě vniká dovnitř těžší chladný vzduch, který ji vyplňuje po celý rok a udržuje v ní celoročně stálou teplotu blízkou bodu mrazu. Jeskyně leží nedaleko přehrady Naděje, která se nachází v hlubokém zalesněném údolí horního toku Hamerského potoka (dříve též Lužné), pod severními svahy Suchého vrchu u Mařenic. Jeskyně byla pro místní obyvatele dlouhá léta zdrojem ledu. Turistům se otevřela v 19. století, ve stejnou dobu jako úzká stezka. Prvotní vstup do jeskyně byl po otesaném kmeni, jenž byl nahrazen žebříkem. Jeskyni si mohli zájemci prohlédnout s průvodcem. Od roku 1988 je na jeskyni mříž. Významným místem je jeskyně pro některé druhy netopýrů. Zájemci se s jejich populací mohou seznámit každé září, kdy se u jeskyně koná Evropská noc s netopýry. K Naději a jeskyni vede červená turistická značka z Horní Světlé. Cyklisté a běžkaři mohou využít cyklostezky z Krompachu, Kytlice nebo Luže.

Virtuální výstava: Jilm ševelí  
KDY: do 15. ledna
KDE: www.muzeumcl.cz
ZA KOLIK: zdarma

Sotva se muzea po dlouhé době otevřela, již se po pár dnech znovu zavírala a českolipské Vlastivědné muzeum a galerie tak připravilo další virtuální výstavu, kterou lze spustit přímo na stránkách muzea kde najdete odkaz. Výstava Jilm ševelí audiovizuální formou seznamuje návštěvníky se stejnojmennou pověstí z Malé Bukoviny.

Putování po Středozemi 
TIP NA HRU 
KDE: na heureka.cz
ZA KOLIK: od 2 079 Kč

Pán prstenů aneb Putování po Středozemi nebo Stínové cesty, to je titul strategické deskové hry pro pět hráčů ve věku od 14 let. V dolech Morie i v Temném hvozdu sílí hrozba. Trpaslíci naslouchali a pokyvovali plnovousy, neboť věděli, že se do toho hvozdu budou muset brzy odvážit a že po horách je to nejriskantnější překážka, kterou musí zdolat, než se dostanou k drakově baště. Stínové cesty je rozšíření deskové hry Pán prstenů: Putování po Středozemi. Výrobcem je Blackfire.

Naučná stezka v Hodkovicích 
TIP NA VÝLET
KDE: Hodkovice nad Mohelkou
ZA KOLIK: zdarma

V září roku 2017 byla slavnostně otevřena naučná stezka po sakrálních památkách. Návštěvníka zavede k nejzajímavějším místům ve městě. Stezka je dlouhá 3 a půl kilometru a má celkem 10 zastavení – Mariánský sloup, socha sv. Jana Nepomuckého u Mohelky, socha sv. Anny, sousoší třech svatých, křížek v Paloukách, kapličky, Vrcholová kaple, socha sv. Jana Nepomuckého, kostel sv. Prokopa, sochy sv. Petra a Pavla. Začíná přímo na náměstí T. G. Masaryka. Je střední náročnosti, vhodná pro školní kolektivy, rodiny s dětmi i aktivní seniory.

Stina Jackson: Pustina  
TIP NA KNIHU  
KDE: např. na kosmas.cz
ZA KOLIK: 323 Kč

Kdo má rád severské detektivky, neměl by minout švédskou spisovatelku Stinu Jackson a její poslední román Pustina, který je na pultech knihkupectví od letošního podzimu. Hlavní hrdinkou napínavého příběhu je Liv, dcera despotického otce Vidara, která si v Pustině, vesnici na samém konci silnice, připadá jako v kleci. Až do chvíle, kdy je Vidar nalezen mrtvý. Do smrti starého muže se zaplete dvojice dealerů a zlodějíčků, kteří věděli o jeho skrývaném bohatství. Ale všechno může být mnohem složitější…