Hobby 24.9.2023 Muchomůrka červená jak ji neznáte: Inspiruje, otráví mouchy a uleví kloubům Muchomůrka červená. Mnozí houbaři ji považují za nejkrásnější z českých hub, ale sbírá ji jen…
Hobby 20.9.2023 Které mýty o houbách lžou? Možná vás překvapí, že otrávit vás mohou i ty jedlé Jedovatými houbami se u nás každý rok otráví desítky houbařů. A to není zdaleka všechno, co se…
Zdraví 12.9.2023 Voda dobře nehydratuje, šíří se ve velkém na internetu. Jak je to doopravdy? „Voda není ta správná tekutina, která nás dokáže nejlépe hydratovat, čili zavodnit,“ opakovalo se…
Zdraví 10.9.2023 9 Těšíte se na burčák? Rady, jak si lahodný mok užít bez nepříjemných následků Kocovina z burčáku, nebo po důkladném ochutnávání vína někdy bývá zničující. Existuje však cesta,…
Za jídlem 24.8.2023 12 Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu…
Hobby 22.8.2023 12 Jak na lahodný Dort Citromáček: Poznáte z názvu, jaké spojuje chutě? Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco…
Zdravý život 21.8.2023 4 Není mléko jako mléko. Jak vybrat to kvalitní? Vyzkoušejte osvědčené rady Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé,…
Za jídlem 17.8.2023 Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich…
Za jídlem 14.8.2023 5 Léto ještě nekončí. Zkuste 3 top recepty na nejlepší domácí zmrzlinu Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami…
Za jídlem 8.8.2023 10 Za jakým jídlem se vyplatí jet do Polska? Toto jsou nejproslulejší dobroty Polská kuchyně je známá tím, že velmi sytá a vydatná. Je ovlivněna mnoha jinými národy a…
Čtenář reportér Poslat příspěvek 7.8.2023 4 Odměna za bloudění lesem. Zkuste zajímavé recepty z houbové nadílky Po dlouhých suchých týdnech zapršelo a pod mechovou pokrývkou konečně vyrostla voňavá nadílka.…
Z okolí 28.7.2023 29 Sliny se sbíhají, volba z desítek druhů je dilema. Zmrzlina z Mimoně je pojmem Vybrat si z desítek variant řemeslně vyráběné zmrzliny Ivany Jablonovské z Mimoně na Českolipsku…
Hobby 30.6.2023 6 Ajťák úspěšně bojuje proti vyhoření: Sýrem, pivem a překvapí vás čím ještě Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii.…
Za jídlem 6.6.2023 Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že…
Za jídlem 4.6.2023 Řízky teď rostou na stromech. Ne každý ale umí tento dar přírody využít Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké…
Za jídlem 19.5.2023 13 Jak na dokonalý čaj? Vroucí voda není potřeba, pohoda na jeho vypití ano Čaj může přinést velkou pohodu. Na druhou stranu příprava dokonalého čaje není lehká a je potřeba…
Zvířecí deník a chovatelství 29.4.2023 6 Psi a kočky po kastraci potřebují speciální péči. Nutná je úprava jídelníčku Kastrace je jak u psů, tak u koček poměrně častým zákrokem. Její výhodou je nejen to, že fenka…
Za jídlem 6.4.2023 6 Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi…
Za jídlem 5.4.2023 18 Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol…
Zprávy z Česka 1.4.2023 11 Mlékomaty zažívají v Česku renesanci. Zákazníky lákají cenou i kvalitou Ještě před několika měsíci to s mlékomaty vypadalo zle a postupně mizely z mapy Česka. Nyní však…
Požáry 30.3.2023 AKTUALIZOVÁNO Plameny pohltily kamion u Dlouhého Mostu, zásah silnici uzavřel Plné ruce práce měli ve čtvrtek 30. března odpoledne hasiči. Zaměstnal je požár cisterny, která…
Za jídlem 11.3.2023 Vypadají skvěle. Pečené donutky překvapí snadnou přípravou i chutí Chcete zkusit něco jiného, než klasické koblihy? Jemňoučké pečené donutky chutnají a vypadají…
Za jídlem 25.2.2023 5 Tapiokový puding je ideální snídaní. Skvěle zasytí a různé diety si s ním tykají Lehká a zdravá snídaně, co nasytí a nastartuje váš den? To je tapiokový pudink s ovocem. Možná…
Za jídlem 21.2.2023 19 Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy.…
Zprávy z Česka 17.2.2023 PODCAST: Bilingvní děti se lépe učí a mají matematické myšlení, říká psycholožka Jdeme shopovat nebo I want mléko. Věty, které slýcháme od dětí žijících ve vícejazyčné rodině.…
Za jídlem 11.2.2023 Máte chuť na Honzovy buchty? Upečte je stejně, jako je kdysi dělaly naše babičky „Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na…
Věda 2.2.2023 Naklonovali jsme superkrávy, hlásí Čína. Vynikají vysokou produkcí mléka Čínští vědci úspěšně naklonovali tři „superkrávy“, které produkují nadprůměrné množství mléka.…
Za jídlem 8.1.2023 Kulinářské kouzlení s batáty: Udělejte dětem výtečné lívance Namazané, posypané ovocem anebo jen tak samotné. Ať už budete lívance z batátů servírovat…
Za jídlem 25.12.2022 Vyzkoušejte škvarkové pagáče. Zabodují u rodinného stolu i u návštěvy Tahle škvarková dobrota se hodí pro každou příležitost a určitě nezklame. Pagáčků není nikdy dost…
Za jídlem 22.12.2022 4 Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A…
Za jídlem 20.12.2022 3 Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli…
Zprávy z Česka 28.11.2022 Plošné zálohování plastů? U obalů od mléka i tvrdého alkoholu to nepůjde Plastová lahev od mléka - nevratná. Od sirupu – naopak vratná. Iniciativa pro zálohování nepočítá…
Za jídlem 27.11.2022 Buchtičky s krémem jsou nostalgickou dobrotou. Provoňte si jimi domov Buchtičky s vanilkovým krémem u nás potěší úplně všechny. Zkuste je, uvidíte, že děti i dospělí…
Za jídlem 9.11.2022 Z lesa na talíř. Úlovky z houbařské sezony proměňte ve voňavou omáčku Vyrazit si na houby, to je zábava, kterou milujeme. A v kuchyni? Zkuste třeba houbovou omáčku,…
Za jídlem 3.11.2022 Videorecept: Domácí škvarky musíme zakápnout mlékem Někdo má rád masité, jiný miluje zase ty křupavé. Každopádně všichni si rádi pochutnají na těch…
Za jídlem 24.10.2022 Zdravý dezert. Cuketový perník ocení nejen děti, ale i mlsní dospělí Kombinace sladkého a zdravého je vždy vítaná nejen v rodinách, kde jsou malé děti. Potěšit…
Za jídlem 8.10.2022 Sladká pochoutka. Perníkový koláč s čokoládou potěší každou návštěvu Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád…
Za jídlem 2.10.2022 Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle…
Za jídlem 28.9.2022 Lívance od božské babičky: Vyzkoušejte fantastický recept z minulého století Recept na lívance, které máme moc rádi, pochází z kuchařského sešitu, který jsem zdědila po své…
Za jídlem 25.9.2022 Recept na bublaninu. Chutná s každým ovocem, lze použít čerstvé i mražené Jahody, třešně, meruňky nebo třeba jablka. Čím pokryjete tuto bublaninu, je v podstatě jedno.…
Zdraví 18.9.2022 Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí…
Za jídlem 5.9.2022 Muž s vařečkou: Perníkovému dortu sluší pokrývka z čokolády, džemu i ovoce Přes léto je ideální využít v kuchyni zrající ovoce a osladit si trochu život. A pokud v tomto…
Zdravý život 31.8.2022 Káva může být zdraví prospěšná. Češi si ji ovšem stále neumí správně objednat „A jakou kávu si dáte?“ ptá se servírka v restauraci. A přesto, že milovník kávy se najde téměř v…
Za jídlem 22.8.2022 15 Zvedněte dětem ve škole náladu. Dopřejte jim chutnou a výživnou svačinu Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o…
Za jídlem 14.8.2022 6 Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně…
Věda 8.8.2022 Převratná studie: Lidé mohou pít mléko díky nemocem a hladomoru Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a…
Čtenář reportér Poslat příspěvek 27.6.2022 Vaříme s Deníkem. Nabízíme několik inspirativních receptů Máme pro vás pár tipů, co upéct nebo uvařit.
Hobby 25.6.2022 4 Jako dítě jsem seděl na klíně Arabely, vzpomíná kouzelník Hadaš Asi každý se někdy zasnil a přemýšlel, co by si přičaroval, kdyby byl kouzelníkem. Podobně se…
Za jídlem 20.6.2022 Péřová buchta: Sázka na jistotu, která potěší rodinu i návštěvu Jednoduchá buchta na plech s pudinkem a smetanou je ten typ dezertu, který chutná snad úplně všem…
Za jídlem 19.6.2022 13 Jahodové šílenství. Oblíbené ovoce chutná v panna cottě i v knedlících Léto s sebou přináší příjemných věcí - a dozrálé ovoce je jednou z nich. Snad nic nechutná…