Vztah mezi vnoučaty a prarodiči je výjimečný a svou podstatou exkluzivní, i proto by jej správná babička a správný dědeček měli rozvíjet. „Spíš než dárky doporučuji připravit dětem jejich oblíbené jídlo nebo nějakou sladkou dobrotu. A jakmile společně zasednete k jídlu, navažte s nimi přátelský rozhovor. Vyprávějte jim poutavý příběh třeba o vašem mládí, o dětství jejich rodičů. Předáváte tak vnoučatům rodinné dědictví,“ doporučuje psycholožka Šárka Červinková z psychologické poradny Terapeutovna.

Herečka Anna Kameníková ztvárnila v minisérii České televize Boženu Němcovou v mladším věku.
Anna Kameníková: Božena Němcová prahla po lásce dychtivě a zoufale

Titulní strana magazínu ŽenyZdroj: deníkOd prarodičů se také vyžaduje být pro vnouče vzorem správného myšlení a chování. Je třeba si uvědomit, že dítě se učí více pozorováním než kázáním. Zkuste si proto hlídat, aby u vás vnouče nenarazilo na rozpor, že kážete vodu, ale pijete víno. „V poradně s klienty téměř vždy narazíme na téma prarodičů. Zjišťujeme, jak klíčový vliv na jejich život mají, je větší, než si uvědomujeme. Děti jsou schopní pozorovatelé a vysledují i drobné hříchy, které si pak pamatují do dospělosti,“ upozorňuje psycholožka.

Babičky a dědečkové jsou různí, někteří si žijí vlastní život, jiní se o vnoučata naopak intenzivně starají. I prarodiče, kteří si žijí po svém, ovšem mohou svou roli vykonávat láskyplně a dostatečně. Pokud se ale potýkáte s větším odstupem, zkuste se zaměřit na jeho původ. Někteří prarodiče se mohou cítit dotčeni, že se jim děti léta neozvaly a po narození vnoučka očekávají hlídání.

„Neangažovanost má vždy svůj důvod. Někteří nemají dost energie, brání jim zdravotní potíže nebo se bojí, že dítěti nechtěně ublíží. Dále může být prarodič zaneprázdněný, chodí do práce nebo bydlí daleko,“ vysvětluje odbornice.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Ženy, který je součástí regionálních Deníků.

Jestliže chcete, aby děti byly schopny zvládnout roli dospělého zralého člověka, který nikdy neopustí svou rodinu, zkuste je přesvědčit o tom, že je jejich táta i přes odchod od rodiny má stále rád.
Co dělat, když otec opustí děti? Žena nesmí udělat jednu chybu, říká psycholožka

Dále si v magazínu Ženy přečtete například:

- Inspirace: Jemná a hřejivá móda
- Buď fit: I drobné změny zlepší vaše zdraví
- Krása: Péče o pleť v zimě

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.