„Poděkujme Bohu za to, co se stalo a co se díky tomu v lidských srdcích otevřelo," uvedl  Pater Pavel Andrš v úvodu povodňové mše, kterou včera sloužil v Bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích.

Na oběti povodní, ale i tisíce rodin, které záplavy v srpnu 2010 postihly, spolu s ním zavzpomínali i starostové postižených obcí, zástupci kraje, policie nebo hasičů, ale i obyčejní lidé.

„Nechci příliš vzpomínat na to, co se stalo. Chci hledět dopředu, tak jako většina z vás,"  konstatoval Pater Andršt. K příležitosti vzpomínky na povodně vybral čtení o potopě světa a jako protiváhu čtení z Pašijí, kde se Pilát dohaduje s Ježíšem jestli je král nebo není. Chtěl tak podle svých slov ukázat na to, že vše se děje z nějakého důvodu a proto, aby se ukázala lidskost.

Vzpomněl i na svého předchůdce, Miloše Rabana, který povodeň v roce 2010 ještě zažil a mnohým pomáhal. „Nedá mi na něj nevzpomenout, neboť si myslím, že práce, do které se po povodních pustil, přispěla nakonec i k jeho úmrtí," poznamenal Andršt.

Povodňová mše se letos konala vůbec poprvé. Vloni byla sloužena ve Frýdlantě, ale ta  byla pořádaná u příležitosti svěcení nových aut záchranářů.

„Myslím, že mše je nejdůstojnějším způsobem, jak zavzpomínat na lidi, kteří při povodních v srpnu 2010 přišli o život. Vždyť z těch, kteří zemřeli, byli od nás z Frýdlantska," řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.