Za řadu požárů si můžeme sami. První skupinou jsou sezonní požáry, které se měsíc od měsíce mění. Na jaře známé a zákonem zakázané vypalování trávy, v zimě naopak nadměrně zatěžujeme elektroinstalaci vařením a pečením na Vánoce. Na denním pořádku jsou i požáry způsobené nevyčištěným komínem.

„Určitě nás zlobí i neustálý nepořádek ve sklepních a půdních prostorách. Zde se ve většině případů ukládá to, co nikdo nepotřebuje, navíc se vesměs jedná o hořlavý materiál. Nezřídka jsou zde uloženy i tlakové nádoby od campingových vařičů a podobně,“ postěžoval si Jan Mandl, komisař oddělení prevence hasičského záchranného sboru. Požáry ve sklepeních nebo na půdách nejsou ničím neobvyklým. „Nasyslované“ harampádí jen přidělává práci hasičům a navíc podporuje hoření. „V případě vzniku požáru pak tyto předměty kromě ztíženého úniku napomáhají i volnému rozvoji požáru,“ varuje Jan Mandl.

Další skupinu požárů způsobuje nepozornost. Příkladem za všechny je jídlo na sporáku ve spojení se zvonícím telefonem. Asi každému je jasné, jak vše končí. V lepším případě vše spraví vyvětrání.

„Na ponechaný pokrm na sporáku si vzpomene většinou až v době požáru kuchyňské linky. Podobně je tomu i při přípravě pokrmů po návratu z restauračního zařízení, kdy daná osoba vlivem předešlé konzumace alkoholu usne a ponechá pokrm na zapnutém sporáku,“ dodal závěrem komisař HZS Libereckého kraje.

Každý by měl myslet na to, že požár nehrozí jen v pátek třináctého. Jen svým předvídáním můžeme požáru zabránit.