Tři jednotky hasičů bojovaly ve čtvrtek večer v liberecké ulici V Lukách s požárem střechy dílny. Hořet začala někdy před půl osmou večer, kdy nahlásili lidé požár na tísňovou linku 112.
„Požár stavební buňky o rozměrech 5x4 metry se povedlo hasičům během několika minut lokalizovat a po osmé hodině oheň zcela zlikvidovali," popsala průběh zásahu mluvčí hasičské záchranné služby Zdenka Štrauchová.
Požár v dílně vznikl kvůli tomu, že její uživatelé nechali v blízkosti komína věci, které kvůli velkému teplu vzplály. Majitel škodu odhadl asi na 20 tisíc korun.

V hotelu hořela sauna

V Libereckém kraji to nebyl ve čtvrtek večer jediný požár. Ještě dnes dopoledne budou vyšetřovatelé v Harrachově zjišťovat důvody, proč začala hořet sauna v hotelu Bellevue. Tam oheň vystrašil ubytované návštěvníky ve čtvrtek krátce po 18. hodině. Na místě se sjely čtyři jednotky hasičů, ať už profesionálové z Tanvaldu, tak i jejich kolegové dobrovolníci z Kořenova, Rokytnice nad Jizerou a Harrachova. „Požár se nerozšířil mimo prostory sauny, po jeho uhašení hasiči vynesli ven ohořelé dřevo a provedli odvětrání zakouřeného přízemí," popsala Zdenka Štrauchová.
Právě dým zřejmě vyvolal největší obavy z toho, aby se na místě lidé nenadýchali kouře. Na místo vyráželi i záchranáři.
Škodu, kterou v hotelu oheň způsobil, spočítal majitel na 200 tisíc korun. Profesionálním zásahem se hasičům podařilo ale zachránit majetek za dva miliony.

Požár zastavil vlaky

Do třetice pak v noci ze čtvrtka na pátek zasahovali hasiči u požáru v Hnanicích nedaleko Hrubé Skály. Původně vyjížděli podle prvotních informací k požáru seníku, nakonec ale zjistili, že hoří drážní domek. Ten však byl po jejich příjezdu už zcela zachvácen plameny.
„V první chvíli hasiči rychle natáhli hadicové vedení přes kolejiště, a proto byla na trati zastavena doprava. Později hasiči kolejovou trať podkopali a vedení natáhli pod kolejemi. Těsně po 7. hodině byl na trati obnoven provoz," doplnila mluvčí hasičů. Na místě zasahovali profesionálové z Turnova, liberečtí drážní hasiči a dobrovolní hasiči z Hrubé Skály a Karlovic. Příčina vzniku požáru je v šetření. Spočítaná ještě není ani škoda.