„Na místo dorazili do pěti minut raspenavští profesionální hasiči, následovaly je dobrovolné jednotky z Raspenavy, Frýdlantu a Hejnic. Hasiči požár do dvaceti minut lokalizovali a poté dohašovali skrytá ohniska, pro odvedení kouře použili přetlakovou ventilaci," popsala tisková mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Za příčinou stála nedbalost při manipulaci s popelem. „Majitel vybral „studený" popel do papírové krabice, kterou nechal ležet na dřevěné podlaze. Popel ale může vydržet žhavý i několik dní a v tomto případě byl příčinou požáru místnosti v druhém nadzemním podlaží a poškození půdních prostor," konstatovala Štrauchová. Škoda byla vyčíslena na dvě stě tisíc, uchráněné hodnoty pak na jeden a půl milionu.

Při požáru naštěstí nedošlo ke zranění nebo nadýchání kouře. „Na místě byla naše posádka, která se vracela prázdná," řekl ředitel záchranky Stanislav Mackovík.

Při zásahu se z důvodu zvýšeného přírodního pozadí a podezření na radiační událost provedlo kontrolní měření, které však tuto skutečnost nepotvrdilo. Všechny naměřené hodnoty, i když mírně zvýšené, byly v hygienickém limitu.