Na místo byly přivolány 3 jednotky hasičů. Jelikož byl na sídlišti komplikovaný přístup pro požární techniku a nebylo možné ustavit žebřík, rozhodli se hasiči slanit do bytu z vyššího patra. Ještě se nabízela cesta rozbití vstupních dveří, ale to by se neobešlo beze škod. Člen lezecké skupiny libereckých profesionálů tak slanil k oknu a pomocí speciálního nářadí ho otevřel. Uvnitř bytu se nikdo nenacházel, na plotně se pálilo jídlo.
Podobný případ se spáleným jídlem měli hasiči ještě téhož dne. Ve 23:18 hodin vyjelo 5 jednotek do ulice Pražská. Kouř z bytu ve 4. patře šel opět od jídla na plotně.
Hasiči stále dokola upozorňují na riziko těchto požárů, které mohou skončit i tragicky. Lidé by si měli zapamatovat alespoň jednu základní věc, že pokud mají jídlo na plotně, nemají od něho odcházet!
- Pokud připravujete pokrm, neodbíhejte nikam telefonovat, nechoďte sledovat svůj oblíbený televizní pořad, nesnažte se zvládnout rychlou návštěvu u sousedů, natož abyste odešli třeba na nákup.
- Pozor také při přípravě jídel v nočních hodinách po návratu z restauračních zařízení, kdy lidé vlivem předešlé konzumace alkoholu usnou a ponechají pokrm na zapnutém sporáku.
- Když už se vám potraviny na plotně vznítí, za žádnou cenu je nehaste vodou. Použijte velkou pokličku, plech na pečení, mokrý hadr či utěrku. Ty zamezí přísunu kyslíku a oheň uhasne.
- Výborným pomocníkem při těchto „malých" bytových požárech je univerzální hasicí přístroj ve spreji, kterým lze požár zlikvidovat dřív, než se rozšíří.
V blízkosti sporáku nenechávejte hořlavé předměty jako papírové ubrousky, chňapky nebo utěrky.