Informoval o tom dnes krajský náměstek pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj). Plasty a textil v listopadu někdo dvakrát úmyslně či z nedbalosti zapálil. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) kvůli požárům podala nedávno dvě trestní oznámení.

Odpady dovezené do Arnoltic v roce 2005 tam ale zřejmě ještě minimálně rok zůstanou. „Samozřejmě, že by ideální bylo, aby byly odpady do roka pryč, ale budeme, myslím, spokojeni, když do roka alespoň začneme," uvedl Jadrný. Podle něj v úvahu připadají dvě řešení. „Jedno je vybudovat speciální odizolovanou skládku, aby nemohla kontaminovat spodní vody. Druhou možností je použít část odpadu, zejména textilu, jako palivo ve spalovně, ve větších továrnách a podobně. Ideální by asi byla kombinace obou možností," řekl náměstek.

Nejprve se ale podle něj musí zmapovat skutečné množství odpadu. „Myslím, že toho bude více než deklarovaných 8400 tun, a to ještě něco shořelo. Je třeba také zjistit, komu pozemky, budovy a materiál patří a legislativně vše ošetřit," poznamenal. Problém bude sehnat peníze na likvidaci odpadu. „Musí se podílet obce, kraj a stát. Předpokládám i finanční podíl sousední spolkové země Sasko," uvedl Jadrný.

V Arnolticích hořel odpad v listopadu dvakrát na dvou různých místech. V bývalém seníku bylo podle odhadu ČIŽP 2500 až 3000 tun nelegálně dovezeného textilu. Plechovou halu o rozměrech 60 krát 20 metrů vyplňovaly balíky až do výše šesti metrů. Hasiči požár likvidovali od pátku 9. listopadu čtyři dny. O týden později hořelo v areálu bývalého teletníku na ploše 40 krát 60 metrů, kde byly uskladněné balíky odpadu do výšky šesti metrů. Tam bylo uskladněno asi 4000 tun textilu a plastů. Shořela asi čtvrtina. Hasiči požár likvidovali tři dny.

Majitel odpadu se několikrát změnil. V roce 2006 se vlastníkem stala firma Nisa Recycling s tím, že v místě bude odpad zpracovávat. Záměr měl tehdy i podporu obce, která očekávala vytvoření pracovních míst. Nic z toho se ale nenaplnilo, a inspekce proto nařídila likvidaci odpadu do konce roku 2009, což se také nestalo. ČIŽP sice Nisa Recycling vyměřila za protizákonné nakládání s odpady pokuty v souhrnu za téměř 1,8 milionu korun, ta je ale nezaplatila. Po změně jednatele v roce 2010 firma s inspekcí nekomunikuje. Majitelem je 25letý Moldavan Ivan Barbescu.