„Občanů se změna nijak nedotkne, klientská pracoviště ve všech větších městech zůstávají zachována. Mění se ale obchodní vztahy s poskytovateli zdravotní péče, kteří budou nyní muset jednat s Ústím nad Labem," uvedl Jiří Benedikt, odcházející ředitel libereckého centra.
Právě nové vztahy, které bude třeba navázat, ale děsí nemocnice v Libereckém kraji.
„Zrušení pobočky VZP v Liberci a její přesunutí do Ústí nad Labem rozhodně není pro nemocnici dobrou zprávou. Všechna jednání a dohody, která jsme doposud s pojišťovnou vedli, bude potřeba si se zástupci VZP v Ústí odsouhlasit. Také vzdálenost obou měst není příliš vhodná. Už proto, že řada jednání probíhala osobně. Každopádně jsme připraveni se sejít se zástupci ústecké pobočky pojišťovny a věříme, že najdeme společnou cestu," poznamenal mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Lukáš Gibiec.
Nadšeni nejsou ani politici. Krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD) lituje, že s nimi nikdo věc neřešil. „Záměru šetřit rozumím, ale ne za každou cenu. VZP pro nás byla klíčový partner a přesun pobočky není šťastný krok," komentoval pro Deník. Stejně hovoří i krajská opozice. Lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta pochybuje, že se tímto krokem ušetří peníze. „Zároveň je pro mě nepřijatelná skutečnost, že orgány státní a veřejné správy nekopírují krajské uspořádání republiky. Budou tak vznikat více hodnotné a méněhodnotné kraje. Liberecký kraj bude bohužel krajem druhé kategorie," posteskl si.
Jiří Benedikt si však myslí, že Liberecký kraj byl zralý na sloučení již dávno.  „Musíme si uvědomit, že ani na Liberecku ani na Ústecku není žádná fakultní nemocnice, která by generovala vysoké náklady. Ekonomicky patří oba kraje k méně významným," argumentuje.
Za sloučením obou krajských poboček si stojí i poslanec Jan Farský (TOP 09), člen správní rady VZP. Podle jeho vyjádření pro Deník byly podobné kroky naplánované v celé ČR.
„Původně byly úspory ještě markantnější, uvažovali jsme dokonce o vytvoření jen čtyř regionálních sídel v ČR. Sloučení se nakonec dotkne jen Liberecka s Ústeckem, Hradce Králové s Pardubicemi, Ostravy s Olomoucí, Prahy a Středních Čech a Brna s Jihlavou," uvedl Farský.
Návrat do podoby 7 krajů z roku 1960 považuje za správný.  „VZP musí být konkurenceschopná . A bez škrtů to nejde. VZP dosud zaostává za ostatními pojišťovnami. Zaměstnává nepoměrně víc lidí, vlastní paláce a má nejvyšší provozní náklady," připomněl poslanec.
Nová pobočka VZP pro Ústecký a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem bude obsluhovat celkem 906 tisíc pojištěnců v celkem 22 klientských pracovištích, jejichž rozmístění se nemění. I nadále bude největší zdravotnickou pojišťovnou. Celkem převezme na 5 tisíc smluvních zdravotnických zařízení.
„Nepůjde to bez propouštění. Se zánikem poloviny krajských poboček odejde z VZP asi 350 zaměstnanců. Už loni jich odešlo 400. Uspoříme tak ale stovky milionů," doplnil ředitel liberecké krajské pobočky Jiří Benedikt.