Liberecký kraj - S Novým rokem začala platit také novela exekučního řádu a občanského soudního řádu. Dochází k velkým změnám. Tady je několik z nich:

1. Předžalobní výzva

„Po Novém roce by už nemělo dojít k tomu, že věřitel podá žalobu na dlužníka bez toho, aby ho upozornil na dluh. Minimálně se sedmidenním předstihem mu bude muset poslat předžalobní výzvu. Dlužník se tak dozví, že by měl zaplatit, a vyhne se tak zbytečným nákladům na odměnu advokáta, jehož si najal věřitel," uvedla Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory.

2. Slučování exekucí

„Další podstatnou změnou je spojování exekucí kvůli bagatelním pohledávkám, které jsou vedeny proti jednomu dlužníkovi jedním věřitelem. V nadsázce tak bude platit, že čím víc exekucí bude dlužník mít, tím víc ušetří," říká prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Spojování exekucí vedených u jednoho exekutora bude automatické, o sloučení exekucí vedených u různých exekutorů rozhodne soud na návrh dlužníka. Nutno upozornit, že ke spojení dluhu by mělo docházet už u věřitele, případně u soudu. Spojení ve fázi exekuce je poslední možností.

3. Jednodušší obrana

Proti exekuci bylo možné bránit se dvěma prostředky. Teď se odvolání a návrh na zastavení sjednocují v jeden univerzální obranný nástroj.

4. Odlehčení soudů

Exekuci už nebude nařizovat soud podle dosavadních pravidel.

„Nyní to bude fungovat tak, že soud pověří exekutora formou opatření. Exekutor o tom následně zpraví dlužníka. V případě, že dlužník bude chtít protestovat, podá návrh na zastavení. Princip bude podobný jako u dědictví u notáře," vysvětluje Mgr. Ing. Jiří Prošek.

5. Postižení účtu a mzdy manžela

Pokud bude vymáhán dluh spadající do společného jmění manželů, je nyní možné postihnout i bankovní účet a mzdu manžela nebo manželky dlužníka. Jde totiž o společné jmění manželů.

Příjmy manželů jsou z hlediska práva v době trvání svazku společné, tudíž za dluhy odpovídají manželé společně. Manželům ale zbývají nezabavitelné částky, které jsou v novém roce o něco vyšší než byly.

6. Správa nemovitosti

Soudní exekutor může postihnout dlužníkovu nemovitost správou.

„Nový institut správy nemovitosti bude alternativou k jejímu prodeji v exekuční dražbě. Vůči dlužníkům bude šetrnější a méně invazivní. Smyslem je uspokojit pohledávku věřitele z užitků plynoucích z nemovitosti," dodává viceprezident Exekutorské komory David Koncz.

Činěna budou taková opatření, aby byl objekt řádně a úspěšně hospodářsky užíván. Například nájemník už nebude posílat nájem dlužníkovi v exekuci, ale na účet soudního exekutora. Dále lze vypovědět a uzavřít nové smlouvy, kterými jsou zajištěny dodávky energií, nebo pojistné smlouvy. „Stávající nájemníci nemovitosti se ale obávat nemusejí. Nařízení správy nemovitosti nemá na jejich nájemní smlouvy vliv, soudní exekutor je může měnit pouze za stejných podmínek jako vlastník," doplňuje David Koncz.