Je to poprvé od obnovení výroby v roce 1998, kdy výstav pivovaru meziročně klesl. Důvodem je pokles spotřeby sudového piva v restauracích, který pivovar nemohl vykrýt zvýšením dodávek piva lahvového kvůli výstavbě nové plnicí linky na lahve. V posledních letech podle něj klesá zájem o sudové pivo a roste o lahvové. Zatímco v minulosti tvořilo sudové pivo až 63 procent produkce, letos to bude kolem 53 procent, zbytek je pivo lahvové.

Ve svijanském pivovaru doufají, že se zájem Čechů o sudové pivo opět zvedne a budou více chodit do restaurací a méně popíjet doma.

Svijanský pivovar investoval do lahvového

I proto letos pivovar investoval téměř 15 milionů korun do vybudování první vlastní restaurace ve sklepení liberecké radnice.

Kolem 100 milionů korun dal letos do investic Svijanský pivovar. Zhruba polovinu představovala právě nová lahvová linka. „Nebyli jsme kvůli její výstavbě schopni ani vykrývat požadavky řetězců na nějaké navýšení, novou lahvovnu jsme spouštěli až v polovině roku, takže až teď jsme schopni reagovat na zvýšenou poptávku po lahvovém pivu," uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík. V posledních letech podle něj klesá zájem o sudové pivo a roste o lahvové. Zatímco v minulosti tvořilo sudové pivo až 63 procent produkce, letos to bude podle Havlíka kolem 53 procent, zbytek je pivo lahvové.

Svijanský pivovar patří do desítky největších pivovarů v zemi, v roce 1997 mu přitom hrozilo uzavření, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy korun.

„Původně měl pivovar kapacitu zhruba 100 000 hektolitrů ročně, díky masivním investicím jsme loni mohli dodat na trh přes 600 000 hektolitrů piva," uvedl Havlík. Pivovar vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Pivovar zaměstnává 126 lidí.