Svůj sen si totiž splnil známý liberecký pekař Jiří Bláha, který se svá klasická pekařství rozhodl propojit s teplou kuchyní nebo chlebíčkárnou. A vzniká něco, co v Liberci léta nebylo.

„Něco podobného jsem měl v hlavě asi čtyři roky,“ říká Jiří Bláha. Lákalo jej dát lidem víc než jen pekařské výrobky. „Chceme nabídnout celodenní servis. Ráno přijdete a můžete si dát kávu, polévku a koupit si svačinu. V poledne si k nám skočíte na oběd a až půjdete z práce stavíte se na večeří, kterou vám můžeme i zabalit,“ vysvětluje v kostce princip fungování nového podniku.

Lidé, oslovení na zastávce tramvaje na Šaldově náměstí, kde bude Café Bláha v pondělí otevřeno, takový nápad kvitují. „Já pamatuji dost, třeba bufet v Pražské ulici a něco podobného mi chybělo, takže sem ráda zajdu,“ říká paní Jaroslava z Liberce. „Zajímavý nápad. Bufety si pamatuji jako kluk, když jsme s dědou chodili do Nisy,“ připomíná slavný bufet 26letý Martin.

Je dobře, že se v Liberci po letech otevře bufet s kvalitní českou kuchyní? Diskutujte pod článkem.

V novém podniku by si měli na své přijít ti, co spěchají a potřebují se rychle najíst, i ti, kteří mají na oběd času dost. „Na rychlovku bude bufetová část i s místy „na stojáka“, pro ty co mají víc času, je restaurační nebo kavárenská část,“ vypočítává Bláha.

Chce nabídnout kvalitu

Nový provoz otevírá v pondělí. Právě probíhají dokončovací práce. „Řemeslníci instalují pult, který bude podniku dominovat,“ říká Bláha. Rád by lidem nabídl kvalitu. „Chceme, aby lidé viděli, že to jde dělat levně a přitom dobře. Že chlebíček může být pěkný a chutný,“ láká majitel. Od bufetů minulých časů se má lišit právě luxusnějším prostředím i vstřícnou obsluhou. „Proto jsme instalovali dřevěnou podlahu, lidé by se tu měli cítit dobře,“ vysvětluje Bláha.

Dobrá zpráva je to i pro Plazu, která stále působí dost prázdně, ožije i Šaldovo náměstí, kde lidé dosud jen stáli a čekali na svůj spoj. „Těším se, až si sem zajdu pro něco dobrého. Mám to kousek z práce a chodím sem na autobus,“ těší se Jan Mládek z Liberce. Nový podnik nabídne dvě stě druhů pečiva a zákusků, chlebíčky, různé druhy kávy a po celý den také hotová jídla.