Jsou využívány k aktivní komunikaci a prezentaci aktuálních témat, se kterými se představitelé měst a obcí setkávají při své každodenní práci, vč. témat strategických, kterým je směrování a fungování SVS do dalších let.

Severočeská vodárenská společnost a. s. (SVS) připravila pro své akcionáře, města a obce Ústeckého a převážné části Libereckého kraje další ze série setkání. Zdroj: SVS, a. s.V uplynulých dnech proběhlo celkem 10 setkání, během kterých jsme akcionářům prezentovali řadu témat. Jedním z nich bylo představení investičního plánu na rok 2017 (IP), který bude v celkovém objemu 1 130 mil. Kč. Dle představené struktury se potvrzuje trend v pokračujícím posilování obnovy majetku, který představuje 1 105 mil. Kč, zbylá část prostředků ve výši 190 mil. Kč půjde do skupiny tzv. strategických investic. Ve větší podrobnosti bude IP představen na konci roku.

Dalším tématem byla aktuální situace v souvislosti s plánovaným rozšířením těžby v polském dole Turów a jeho vlivu na vodohospodářskou infrastrukturu. Ačkoliv by se mohlo zdát, že se na území působnosti SVS jedná „pouze" o lokální problém v oblasti Žitavské pánve, uvědomuje si SVS rozsah problému, který se dotýká celé společnosti. Problém spočívá v rozhodnutí polské strany vytěžit hnědouhelné ložisko beze zbytku v maximálním rozsahu, což znamená prohloubení dolu o dalších 40 metrů. A co to znamená pro nás? Laicky řečeno – když se udělá díra, a ještě se prohloubí, tak do ní steče voda z okolí. Dojde tedy k zaklesávání hladiny podzemní vody a ke stržení vody z českého území. Na tuto situaci a její dopad se intenzivně připravujeme. Zadali jsme zpracování studie a výsledek je děsivý. S plánovaným postupem rozšíření těžby v Turowě směrem ke státním hranicím hrozí další výrazné poklesy hladiny podzemní vody a ovlivnění vodních zdrojů v okolí, včetně zdrojů na území České republiky. Konkrétně jde o území v Libereckém kraji v oblasti Hrádecka, Chrastavska (v regionu působnosti SVS) a Frýdlantského výběžku (region působnosti Frýdlantské vodárenské společnosti, dále FVS). Vyjádřeno v penězích pro celou dotčenou oblast: 2 136 mil. Kč (vč. oblasti Frýdlantska). Na naší část území připadá cca. 800 mil. Kč nákladů. A jaký je aktuální postup SVS? Děláme vše, co je v našich silách, a postupujeme společně s FVS. Uvědomujeme si, že tato problematika není řešitelná na obecní úrovni, proto využíváme zapojení Kraje a centrálních orgánů. Po setkání hejtmana Libereckého kraje se zástupci ministerstev (MŽP a MZe) vznikla jmenováním vlády pracovní skupina (PS), jednání se účastní SVS i FVS. Očekává se, že začátkem roku 2017 vzejde z PS výstup do vlády.

Severočeská vodárenská společnost a. s. (SVS) připravila pro své akcionáře, města a obce Ústeckého a převážné části Libereckého kraje další ze série setkání. Zdroj: SVS, a. s.V další prezentaci jsme se věnovali strategickému tématu, kterým je projekt zajištění provozu vodohospodářské infrastruktury (VHI) po roce 2020. Příprava byla zahájena zadáním projektu v listopadu 2013 a jeho realizace začala o měsíc později schválením definice a plánu projektu. Od té doby jsou akcionáři o průběhu projektu pravidelně informováni. Valná hromada (VH) v roce 2015 schválila studii variant a rozhodla o vyřazení neproveditelných variant. V roce 2016 pak VH projednala pořadí výhodnosti jednotlivých variant na základě zpracovaného koncesního projektu. V rámci listopadových aktivů byli nyní akcionáři informováni o aktuálním stavu projektu a plnění jednotlivých úkolů. Nacházíme se nyní v souběhu všech tří fází – končí přípravná fáze, jsme ve fázi vyjednávací, a začala zároveň i fáze realizační. Probíhají jednání se společností Veolia o odkupu či prodeji našeho akciového podílu v provozní společnosti. Další z variant je prodej našich akcií třetí straně. Byli osloveni potenciální investoři, a získali jsme indikativní nabídky. S těmito zájemci budou uzavřeny smlouvy o mlčenlivosti a důvěrnosti informací, na základě kterých jim předložíme potřebné informace ke zpracování závazných nabídek. Cílem je vyhodnocení nabídek a aktualizace variant v koncesním projektu do konce března 2017. Zároveň se připravujeme na variantu tzv. „zelené louky", kdy bylo dokončeno posouzení nákladů na vybudování nových provozních kapacit. Průběžně probíhá aktualizace výsledků posouzení a hodnocení variant. Paralelně probíhá práce na přípravě provozní smlouvy. Dalším splněným úkolem představuje založení vlastní dceřiné společnosti Severočeská vodárenská provozní s.r.o. Průběžně pak probíhá získávání tzv. unikátních technických prostředků, provozních dat, provozní dokumentace a dat GISu. Na jednotlivých aktivech informovali o průběhu projektu a práce poradní skupiny z řad akcionářů jednotliví zástupci daného okresu. A co se dalšího průběhu týče – milníkem se stane VH v roce 2017, která rozhodne o nejvýhodnější variantě k realizaci.

Dalším blokem informací představovaly prezentace společnosti Severočeské vodovody a kanalizace, a. s. Zazněly tak informace ke kvalitě pitné vody v distribuční síti, a bylo akcentováno nebezpečí kontaminace veřejného vodovodu lokálním zdrojem. Zároveň byla prezentována nová služba našeho provozovatele pro zákazníky, která pomáhá při řešení nouzových situací spojených s únikem vody.

Zájem ze strany akcionářů. Zdroj: SVS, a. s.Při jednáních byl zároveň prostor k diskusi, kterou přítomní starostové využili mj. k dotazům řešení konkrétních potřeb v jejich městech a obcích.

Zájem ze strany akcionářů sledujeme, a zpětně vyhodnocujeme. Z celkového počtu 458 měst a obcí se letos podzimních setkání zúčastnilo 190 představitelů měst a obcí, tj. 41,5 %. Oproti tomu v roce 2015 se jednalo o 38,7% účast a v roce 2014 to bylo 32,3 % akcionářů. I když zájem ze strany představitelů měst a obcí mírně roste, i tak se bohužel jednalo o méně než polovinu starostů a starostek, kteří této možnosti k výměně názorů, diskusi a informovanosti k řešení praktických otázek problematiky vodohospodářství využili.

AUTOR: SVS, a. s.