Například vedení Státního zámku Sychrov, který je jako jediný v regionu otevřený návštěvníkům celý rok, odhaduje, že letos napočítají 115 až 120 tisíc návštěvníků. Ke konci září jich bylo 103 tisíc.

„Oproti loňsku je to nárůst asi o 5 až 8 tisíc lidí. Návštěvnost ale letos stoupla všude, nejen u nás na Sychrově. Byl to nadprůměrný rok,“ potvrdil ředitel Národního památkového ústavu v Liberci a ředitel zámku Sychrov Miloš Kadlec.

Zhruba 35 procent návštěvníků Sychrova tvoří cizinci, hlavně Rusové a Američané, zbytek pak tuzemští turisté.

Podle ředitele Kadlece je růst návštěvnosti dán také tím, že většina Čechů za hranicemi už viděla to, co vidět chtěla, a začíná v posledních letech objevovat krásy tuzemska.

„Současně přibývá lidí, kteří vyznávají zdravý životní styl,“ podtrhl Miloš Kadlec. Návštěvnost hradů a zámků také stoupá vždycky, když se uprostřed léta náhle ochladí.

Víc turistů letos přilákaly i další památky v kraji, například Státní zámek Frýdlant. Návštěvnost stoupla také hradu Grabštejn.

Kastelán Jan Sedlák odhaduje počet letošních návštěvníků Grabštejna na 20 tisíc. To je zvýšení asi o čtvrtinu v porovnání s loňským rokem. „Nárůst návštěvnosti podporuje náš projekt Putování za renesancí. Grabštejn má pěkné okolí, turisty nedoceněné. My chceme dosáhnout toho, aby turisté v regionu pobyli víc dní. Tedy aby návštěva hradu neprobíhala tak, že někam přijedou, prohlídnou si objekt a zase odjedou,“ zdůraznil.