„V roce 2005 v porovnání s předchozím rokem stoupl náš prodej deskových her o 75 procent, což je číslo, které platí i pro Liberecký kraj. O rok později jsme prodali her o dalších dvacet procent víc. Konkrétně jich v celé republice bylo 130 tisíc,“ potvrdil Radek Švec z divize společenských her společnosti Albi.

Osadníci z Katanu je hra, která hráče přenese do doby objevných cest. Lodě po dlouhé, úmorné cestě, plné strádání dorazily k pobřeží neznámého ostrova. Jenže ostrov objevili i jiní, na pobřeží Katanu se vylodili i další neohrožení námořníci.

Hry Osadníci z Katanu a Carcassonne získali řadu ocenění v zahraničí i v tuzemsku. Nabízejí vyžití celým rodinám. Na rozddíl od počítačových her zde hráči nekomunikují s monitorem, ale s živými lidmi, baví se s nimi a radí.

Hráč nesmí vypít moc alkoholu

„Hry hrajeme s partou na chalupě nebo v hospodě. Je při nich sranda a je to větší zábava, než když jen tak někde sedíme. Jedinou jejich nevýhodou je, že se u nich nedá moc popíjet, jinak prohrajete,“ svěřil se pětadvacetiletý Jaromír Valenta z Českolipska.

Ve hře Osadníci z Katanu se každý rok dokonce pořádá mistrovství světa. V Liberci se dokonce chystá na sobotu 27. října Festival her.

V Krajské vědecké knihovně si fanoušci budou moci zkusit zahrát některou z bezmála 150 deskových her.

„Když jsme s hrami před asi šesti lety začínali, byli jsme jediní v Liberci. Nejdřív jsme je půjčovali, ale zájem rostl, tak jsme je začali i prodávat. Už čtyři roky vede Carcassonne a zájem o hry u lidí pořád roste,“ řekl majitel Čajovny 82 vůní v Liberci Václav Vondra, hlavní organizátor připravovaného Festivalu her.