„Dva a půl roku jsme drželi stále stejné ceny našich produktů. Teď v září jsme podražili o deset procent, a zřejmě ještě o dalších deset procent budeme zdražovat. Nedá se nic dělat, náklady jdou pořád nahoru,“ prozradil Josef Šourek, majitel biofarmy Filoun v Plavech na Jablonecku.

Za krmné obilí zaplatí farmáři dvojnásobek toho, co vloni. Podražila i nafta a všechny energie.

Nebojí se, že by přišli o zákazníky

„Čtvrt kila másla nyní prodáváme za 31 korun. Jezdí k nám teď Pražáci, kteří chtějí koupit čtyřicet másel najednou,“ dodal známý biofarmář s tím, že nemá obavy, že by přišel kvůli zdražování o některé zákazníky. „Spíš nestíháme vyrobit tolik, co bychom chtěli,“ zdůraznil.

Podle ředitele Mlékárny Příšovice Jiřího Tůmy se na zdražování podepsali hospodáři, kteří vyvážejí tuzemské mléko za levný peníz za hranice.

„Jsme tak trochu banánovou republikou, když naše mléko, v němž jsou i peníze daňových poplatníků, prodáváme levně na západ, abychom je pak k nám dovezli zpátky, ovšem už za vyšší cenu,“ zdůraznil Jiří Tůma.

Mlékárna Příšovice má také i přes současné zdražování odběratelů dost. „Odbytu máme víc, než jsme schopni vyrobit,“ dodal Jiří Tůma.

Pekárny podraží o dvacet procent

Růst cen mléčných výrobků se samozřejmě odrazí také v cenách pečiva, jehož výrobci se bez mléka a másla neobejdou. Nahoru jdou i vejce. Navíc podražilo také obilí.

Českolipské Jizerské pekárny právě v těchto dnech tvoří nový ceník pro své výrobky. Zdražení chystají nejpozději do konce tohoto roku.

„Trh je sice nabitý konkurencí, ale nezbývá nám nic jiného. Výsledné ceny jsou vždy kompromisem. Ještě nevíme, jestli zvedneme ceny už k prvnímu listopadu nebo k prvnímu prosinci. Ale do konce roku to bude,“ řekl ředitel pekáren Roman Kozák. „V součtu podražíme průměrně asi o 20 procent,“ dodal.