Karel Jedlička, předseda Rady severočeských bytových družstev, tvrdí, že žádné takové problémy na severu Čech ale nejsou.

„V posledních týdnech jsem si to ověřil u bytových družstev nejen na Ústecku, ale v Libereckém i Ústeckém kraji. O stížnostech nevědí,“ uvedl Jedlička s tím, že všechny vyzývá, aby se přihlásili, pokud mají problémy s převody družstevních bytů do vlastnictví.

„Naopak vím, že řada lidí sice ve lhůtě do 31. prosince 1995 uplatnila svůj nárok na převedení bytu, ale potom od toho ustoupila. Zjistili, že z toho nemají žádné výhody. Veškeré platby, jako měli předtím, jim zůstávají, protože za energie platit musí a musí si najít i správce, který za ně vše vyřizuje.

Nevýhodu mají naopak v tom, že nemají výhody při opravách panelových vad a dalších nutných investicích. Družstevníci mohou využít výhodné úvěry, oni musí sami za sebe vše zaplatit,“ dodal Jedlička, který je zároveň ředitel neštěmického bytového družstva Rozvoj.

Podle Moniky Sobotkové, předsedkyně představenstva BD Družba, družstevní byty představují soukromý majetek, protože družstva jsou sdružením vlastníků. Všichni družstevníci jsou spolumajitelé družstva.

„Tato forma vlastnictví je v západní Evropě zcela běžná, družstva zde staví domy i ve spolupráci s radnicemi měst, aby byly dostupné lacinější byty. Proto nevidím v tomto směru žádný problém ani do budoucna,“ dodala ještě Sobotková.