Z tohoto počtu celkem 116 lidí si v Globusu našlo práci na doporučenky, které nezaměstnaným dávají sebou, při vysílání k možným zaměstnavatelům, zprostředkovatelky.

Zbylých 56 uchazečů, evidovaných na úřadě, si v hypermarketu našlo práci samo.

„Umístit tolik nezaměstnaných během poměrně krátké doby se nám samozřejmě nedaří každý den nebo měsíc. Toto byla výjimka, proto akci hodnotíme jako úspěch. Když například posíláme uchazeče o práci, u nás evidované, do výrobních a průmyslových podniků, nejsme při jejich umísťování zdaleka tak úspěšní jako v případě hypermarketu,“ zdůraznil analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák.

Globus hledal pro nový hypermarket dohromady téměř 500 pracovníků.

S náborem začal tento obchodní řetězec na jaře a ještě v květnu měl na libereckém úřadu práce pro nezaměstnané vyvěšenou nabídku celkem 200 volných míst. Z tohoto množství volných pozic tedy evidovaní uchazeči o zaměstnání obsadili drtivou většinu, oněch 172 pracovních míst.

„To, že 56 našich uchazečů si v hypermarketu našlo práci samo, aniž by je tam poslaly naše zprostředkovatelky, je důkazem toho, že lidé se snaží hledat sami. Nespoléhají jen na úřad práce,“ dodal Ladislav Dvořák.

Kolem 30 volných míst má Globus ještě i nyní. Hledá především pokladní a prodavače. Další volná místa, zhruba také přes třicet, nabízí zájemcům hypermarket Kaufland pro svou druhou prodejnu v Liberci. Tuto prodejnu otevřel řetězec na konci srpna a přijímá sem, podobně jako Globus, především prodavače a pokladní.

Zda se Globusu podařilo najít přes čtyři stovky zaměstnanců tak, že je hypermarket přetáhl z konkurenčních marketů v Liberci, například o něco vyšší mzdou, odmítl již dříve mluvčí společnosti Boris Malý komentovat.

„V Liberci jsme dělali standardní náborovou kampaň a zaměstnancům nabízíme stejné podmínky, jako mají u nás v jiných městech,“ řekl Malý.