„Pokutu jsme žádnou neudělili, jen jsme výrobci nařídili veterinární opatření. To znamená, že firma musela provést dezinfekci provozů a že povolení salám znovu vyrábět dostane až po dalších dvou kontrolách, které nenajdou žádné závady,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Současně odmítl prozradit, u kterého podniku veterináři listerii objevili. „Jméno výrobce nechceme uvádět, abychom jej na trhu nepoškodili,“ zdůraznil mluvčí.

Další ohnisko listerie našli kontroloři veterinární správy v anglické slanině na Plzeňsku. Z expedice stáhli přesně 260 kilogramů anglické slaniny a výrobci dali pokutu. Ani slanina na pulty prodejen nedoputovala. „Na jatkách máme stálý veterinární dozor, kdežto v menších výrobnách uzenin provádíme kontroly jen občas,“ upřesnil Duben.

Bakterie listerie mohou vyvolat u člověka nemoc, zvanou listerióza. Ta ale většinou u zdravých jedinců nepropukne. Nemoc však ohrožuje lidi s oslabeným imunitním systémem a těhotné ženy.

Přestože se listerie mohou množit i v chladu, například v potravinách, uložených v ledničce, nahrává jim teplejší počasí. Vloni se listeriózou nakazilo 62 lidí, z toho 8 zemřelo. Nemoc může vyvolat zánět mozkových blan, žaludku a střev, potrat i otravu krve. Zpočátku se projevuje jako obyčejná chřipka – zvýšenou teplotou, bolestmi hlavy a kloubů a malátností.