„Ruský trh byl vybrán ze dvou hlavních důvodů. Za prvé se jedná o trh s největší dynamikou růstu a potenciálem v Evropě. Druhým důvodem je skutečnost, že české zboží zde má z historických důvodů stále dobrou pověst,“ vysvětlil marketingový ředitel Severochemy Roman Oberer.

Dceřinou společnost založil podnik v Moskvě. Odtud se pak výrobky rozvážejí do jednotlivých regionů v Rusku. Hlavním vývozním artiklem je pevný podpalovač Pe–po, k němuž nedávno přibyly v řadě berbecue line také tekuté podpalovače, gelový podpalovač na fondu, aromatické lampové oleje a čistič krbů a grilů Drana KRB. Barbecue line je nejnovější řada výrobků Severochemy.

Pro první dva roky obchodování v Rusku nenaplánovalo družstvo vzhledem k náročnosti prostředí i zákazníků žádný zisk. Ostatně první dva roky věnuje Severochema své síly především na seznamování zákazníka s jednotlivými výrobky.

Výrobky putují až do Skandinávie

Podle marketingového ředitele Romana Oberera by na ruský trh chtěl proniknout každý. Proto zde vládne velká konkurence.

„Ruské podnikatelské prostředí je odlišné od našeho, ale rozhodně to není žádný divoký východ. Kontrola státu je zde přísnější než u nás. Odběratelé však většinou platí až poté, co zboží prodají,“ zdůraznil marketingový ředitel.

Své výrobky dodává prostřednictvím jednoho nadnárodního řetězce Severochema i do Bulharska. Produkty libereckého družstva si mohou lidé koupit také třeba na Slovensku, v Maďarsku, na Ukrajině, i v Německu a Skandinávii.

Hospodaření bylo vloni ve ztrátě

Hospodaření Severochemy skončilo v roce 2006 ztrátou 6 milionů korun, přitom v předchozím roce byl podnik v plusu. Ztrátu družstvo podle Romana Oberera bez problému uhradilo z nerozděleného zisku minulých let.

„Hlavní příčinou ztráty byl výrazný nárůst cen surovin na bázi ropy, přičemž jsme nemohli tuto změnu promítnout do cen obchodních řetězců. Letos by měla být situace už výrazně lepší,“ podotkl marketingový ředitel.

Severochema byla založena v Liberci v roce 1953. Zčásti navázala na tradiční místní výrobu, jejíž kořeny sahají až do roku 1884. Klíčovým výrobkem v historii firmy byl i čistič skel IRON. Pe–po je dnes jedničkou na českém, slovenském a maďarském trhu.