„Posláním soutěže je podpořit malé a střední podnikání,“ uvedla manažerka soutěží Klára Bumbálková. „Zájemci o účast se mohou zcela zdarma registrovat na webových stránkách www.firmaroku.cz a www.zivnostnikroku.cz. Do krajského finále každé ze soutěží postoupí deset vybraných podnikatelských subjektů,“ dodala.

Zatímco v případě uchazečů o titul Firma roku bude rozhodovat odborná porota na základě předem daných kritérií, u kandidátů na titul Živnostník roku půjde zejména o originální podnikatelský příběh. Volba firmy a živnostníka roku 2007 v Libereckém kraji proběhne 24. září. Vítězové obou kategorií budou reprezentovat svůj kraj v celostátním finále, které se uskuteční 15. listopadu v Praze.

„Účast v soutěži přináší firmám a živnostníkům především skvělou příležitost zviditelnit své podnikání na krajské i celostátní úrovni. Kromě řady užitečných cen pro své podnikání mohou totiž účastníci vyhrát i mediální kampaň v milionové hodnotě,“ zdůraznila Klára Bumbálková.

Z kraje se utkalo vloni sto firem

V minulém roce se do soutěže z Libereckého kraje přihlásilo na 100 firem a živnostníků.

Mezi firmami kraje zvítězila vloni společnost LTA z České Lípy – malý závod, který vyrábí součástky pro výrobce dřevoobráběcích strojů. Majitelé Ivan Stodola a František Třešňák se pustili do podnikání před šesti lety. Do zahraničí míří dnes 95 procent jejich produkce.

Nejúspěšnějším živnostníkem se stal vloni Jakub Mach, majitel českolipského Internetstudia. To vyvíjí a prodává zábavu do mobilních telefonů. Součástí nabídky Internetstudia jsou WAP aplikace jako chat, seznamka či nabídky práce, ale i obrázky na displeje mobilů, vyzváněcí melodie, hry nebo videa. Zákazníky má studio i mezi zahraničními mobilními operátory.