Proto se poradny z Libereckého kraje zapojily do celostátního projektu Dluhové poradenství, který si klade za cíl řešit finanční negramotnost a liknavý postup velké části populace při řešení svých finančních obtíží.

„Kvůli problémům se splácením dluhů se na nás obracejí lidé i několikrát denně. Bohužel přicházejí až v době, kdy jim hrozí exekuce,“ poznamenala vedoucí poradny v Liberci Ludmila Žánová.

Půjčku zaplatila žena dvakrát

Vedoucí poradny vzpomněla konkrétní případ. Na poradnu se obrátila mladá maminka se dvěma malými dětmi. Vzala si spotřebitelský úvěr 30 000 korun na vybavení bytu. Měla splácet 1 500 korun měsíčně. Po dvou letech přišla o práci, přestala splácet a na upomínky nereagovala.

Za půl roku začala znovu platit. Přišlo jí však soudní rozhodnutí o nařízení exekuce, včetně úhrady nákladů za exekuční řízení a a penále z prodlení.

„Všechny poplatky dělaly nakonec takřka tolik, kolik si žena před několika léty půjčila, tedy 30 tisíc korun. Tyto peníze měla zaplatit do 15 dnů,“ doplnila Ludmila Žánová.

Jak uvedla PR manažerka Věra Šístková, protidluhový projekt je financován Evropským společenstvím z prostředků Transition Facility.

„Projekt je zaměřen hlavně na prevenci, na to, aby se lidé nedostávali do situací, kdy se ocitnou zcela bez peněz a bez majetku. Včasnou pomocí by se jejich problém mohl řešit,“ řekla Věra Šístková.

Jak dodala, k půjčování a nakupování bez peněz dnes občany láká reklama takřka na každém rohu. Pro lidi je potom těžké odolat představě, že by si mohli něco pořídit hned, že nemusejí na to, po čem touží, roky šetřit.

Poradny se chtějí spojit s bankami

Vidina „rychlých“ peněz v mnohých utlumí veškerou opatrnost, včetně toho, že by se měli ptát na výši úroků ještě dřív, než si půjčí.

„Metodiku projektu jsme převzali z britského vzoru. I my chceme navázat kontakt s bankami. Ve Velké Británii mají totiž poradny s bankami smlouvy. Pomáhají lidem sestavit finanční plán a prioritu splátek tak, aby dlužníci mohli důstojně přežít, jejich dluhy nerostly a věřitelé nepřicházeli o peníze,“ zdůraznila Ludmila Žánová. Poradny pomáhají lidem zdarma, je třeba se ale předem objednat.