Dvoudenní akce byla obsazena výbornou konkurencí téměř 800 závodníků ze 142 oddílů 25 zemí. Velká mezinárodní konkurence, to byl hlavní důvod účasti Matěje na této poslední akci před letními prázdninami, kdy kimono zůstane zavřené ve skříni.

Po kontrole rozlosování, které bylo zveřejněno pořadatelem, bylo jasné, že tentokrát si Matěj nemůže dopřát žádné kolo na zahřátí. Hned v prvním kole totiž byl jeho soupeřem mistr Švýcarska. Navíc celá soutěž, s výjimkou finále, probíhala za současného cvičení obou soupeřů. Matěj cvičil Jion a porazil Hostettlera 5:0. V dalších kolech Matěj nastupoval s rakouskými soupeři. Ve 2. kole cvičil Bassai Dai na Schwendinger Tobiase 4:1. Ve 3. kole domácí Seferagic Lukas z rakouského Welsu a Matějova Goju Shiho Sho opět 1:4 pro Matěje a následně boj o finále s Deger Alperem, kde Matěj cvičil Enpi a vyhrál 5:0. Všichni tito soupeři cvičili styl Shotokan.

Z druhé strany pavouka přišel jako druhý finalista slovenský závodník Daniel Havlíček, cvičící styl Goju-ryu. Nastupoval na červené šerpě a zvolil katu Anan, proti Matěj nastoupil se svou mistrovskou kata Gojushiho Sho. Daniel, který letos startuje posledním rokem v této věkové kategorii, nahlodal rozhodčí a čekal na Matějovo cvičení finálové katy. Ten na modré šerpě předvedl svou katu s plným nasazením a hned po skončení jeho cvičení mu přišla odměna v podobě potlesku celé haly. Rozhodčí ještě zabojovali s napětím a nervy, ale konečný výsledek byl 2:3 pro Matěje, který se tak mohl radovat nejen z „obhajoby" zlata z roku 2009, ale i ze slíbeného dne volna ze školy (za vítězství).

„Cesta do Salzburgu tedy přinesla kýžený výsledek. Matěj měl výbornou možnost poměřit svůj výkon se zahraničními soupeři na zřejmě aktuálně nejprestižnějším volném turnaji mládeže v Evropě a jeho snažení a dřina v první půlce roku tak dostaly tu nejlepší zlatou tečku," uvedl otec Zdeněk Říha.