Zítra začne volejbalová extraliga mužů. Liberecká Dukla je tradičním úspěšným účastníkem, v minulé sezoně vyhrála suverénně základní část, ale v semifinále play off neuspěla proti pozdějšímu mistu z Ostravy.

Nyní chtějí v Dukle tuto věc napravit a právě extraliga je jeijch prioritou.

„Hrajeme extraligu, evropský Pohár CEV, i Český pohár, ale především chceme uspět v extralize," říká před startem nejvyšší soutěže trenér Michal Nekola, který dovedl v roce 2013 Duklu k třetímu místu v extralize, k triumfu v Českém poháru a k bronzu v evropském Challenge Cupu.

Naposledy se liberecká Dukla radovala ze zlatých medailí v domácí nejvyšší soutěži v roce 2003. Přitom je (včetně československé éry) Dukla držitelem 16 titulů mistra ligy, osmkrát vyhrála Český pohár a jednou dokonce získala Pohár mistrů evropských zemí v roce 1975.

V minulé sezoně Liberec vyhrál základní část extraligy, vyhrál Český pohár, získal bronzové medaile v evropském Challenge Cupu, ale v závěru play off domácí nejvyšší soutěže mu nevyšlo semifinále s pozdějším mistrem z Ostravy a celkově obsadila Dukla třetí místo.

„V loňské sezóně jsme získali tři medaile ve třech soutěžích, vyhráli 41 ze 49 soutěžních utkání, ale nepostup do finále extraligy pro nás byl zklamáním," říká trenér Michal Nekola, který zahájil v Dukle pátý rok svého působení.

Tým prošel před sezonou několika změnami. Do mužstva se vrátil Jakub Vencovský, který působil ve Francii a nahradil Martina Vodvárku na postu diagonálního hráče. Nahrávač Jakub Janouch ze Zlína přišel místo Matyáše Démara a kádr doplnil blokař Libor Leikep.

„V nadcházející sezoně je cíl jednoznačný, a to je minimálně postup do finále extraligy," dodává Nekola. Ten musel ve větší části přípravy postrádat reprezentanty Hýského a Kopáčka, kteří startovali v dresu národního mužstva České republiky na mistrovství Evropy v Polsku, a také smečaře Hadravu, jenž se v létě zúčastnil Světové Grand Prix v plážovém volejbalu.

Dukla Liberec zahájí nejvyšší soutěž volejbalistů v sobotu 19. října od 18 hodin na palubovce ČZU Praha. Ve čtvrtek 24. října ji čeká první zápas evropského Poháru CEV v estonském Tallinnu (20.05). Doma v hale v Jeronýmově ulici ji fanoušci uvidí poprvé v pondělí 28. října, kdy v televizním extraligovém utkání hostí od 20.30 Fatru Zlín. A hned o dva dny později, ve středu 30. října od 18 hodin, přijde na řadu šlágr v podobě odvety Poháru CEV proti Selveru Tallinn.

Podle Nekoly je to mladé mužstvo s dynamickým stylem, ale i když Duklu v jednom z minulých ročníků, tentokrát by Liberec měl mít šanci na postup.

V případě postupu by Dukla narazila pravděpodobně na ruský Nižnij Novgorod. Pokud by hráči Dukly vypadli, přesunuli by se minimálně na jedno kolo do Challenge Cupu.

„Letos jsme přípravu pojali jinak než před rokem, kdy jsme odehráli před sezonou strašně moc zápasů a v play off už jsme byli jakoby utavení, protože jsme došli hodně daleko ve všech třech soutěžích, ve kterých jsme nastoupili," uvedl Nekola.

„Proto jsme v létě omezili antukové turnaje. Těší mě, že nikoho nevyřadilo nějaké dlouhé zranění. V téhle fázi jsme ještě trochu ve fyzické přípravě a volejbal dolaďujeme postupně, i když jsme na startu sezony. Jak říkám, udělali jsme změny, abychom už konečně v extralize uspěli."