Volejbaloví příznivci pozor! Začíná play off. Mistr a obhájce titulu Dukla Liberec do něj vkročí čtvrtfinálovou sérii proti Brnu. Hned v 1. kole tak dojde na nervydrásající reprízu loňského finále, které překonávalo v brněnské hale Rondo jeden divácký rekord za druhým. Začíná se pod Ještědem. První bitva je v plánu ve středu, druhý hned ve čtvrtek.

„Teď už nic nedohoníme, musíme stabilizovat naší formu a bojovat o každý míč," vzkázal v exkluzivním rozhovoru pro Deník liberecký trenér Michal Nekola. Zkušený stratég, jenž recept na úspěch zná.

Co základní část ukázala?
Liga je v porovnání s posledním ročníkem lepší a také podstatně vyrovnanější. Jediné uniklo Kladno, dařilo se mu celou sezonu a nyní to bude chtít potvrdit. Uvidíme, jak se vyladilo.

Co v play off rozhoduje?
Musíme být mentálně silní a fyzicky dobře připravení. Důležité bude vyhrát jednou venku, pak série dotáhnout do zdárného konce doma. Všechny tři týmy, co skončily nad námi, jsme dokázali porazit. Ale základní část je minulostí a teď začíná vyvrcholení celé sezony.

A hned proti Brnu, které jste porazili minule ve finále…
To je zpestření, o to víc se těšíme.

Není škoda, že se tak kvalitní soupeři utkají už v 1. kole?
My jsme nespekulovali, soupeře nevybírali. Důležité pro nás bude po různých potížích dokončit základní část na čtvrté příčce, která nám dává výhodu zahájení čtvrtfinálové série hrané na čtyři vítězné zápasy dvěma duely na domácí palubovce. U nás by se hrál i případný zápas číslo sedm.

Jakou taktiku jste na Brno vymyslel?
Soupeř hodně riskuje na servisu. Komu vydrží déle kvalitní, uspěje. Brno má i dobrou obranu.

Co v sérii může rozhodnout v liberecký úspěch?
Naše širší lavička. Pokud by se nám některé věci nedařily, máme větší prostor vystřídat. Je dobře, že jsme až na nějaké šrámy kompletní. V každém případě čekám boj o každý míč.

Můžete říct, že jste před play off, po posledním hladkém vítězství nad Benátkami nad Jizerou (3:0) našli formu?
Takhle hodně optimistický bych zatím nebyl. Určitě jsme teď silnější než v průběhu sezony, ale ještě nás čeká dlouhá doba. Máme před sebou měsíc a půl, kdy se rozhodne. Na konci dubna budeme moudřejší. Teď se chystáme na krok číslo jedna, na Brno.

Čtvrtfinále play off volejbalové extraligy:

1. zápas:
15. 3. Liberec – Brno 17:00
2. zápas:
16. 3. Liberec – Brno 17:00
3. zápas:
19. 3. Brno – Liberec 18:00
4. zápas:
20. 3. Brno – Liberec 18:00
5. zápas:
22. 3. Liberec – Brno 20:30
6. zápas:
24. 3. Brno – Liberec 18:00
7. zápas:
26. 3. Liberec – Brno 17:00

DUKLA LIBEREC obhájila extraligový titul. V šestém finále svěřenci trenéra Michala Nekoly zvítězili v Brně 3:1, celkově sérii vyhráli na zápasy 4:2. Mistrem české extraligy je Dukla počtvrté, celkově v nejvyšší soutěži triumfovala už poosmnácté. Finálovému vrcholu v hokejové DRFG areně přihlížela 4. května 2016 rekordní návštěva extraligy 5556 diváků.