„Tři ze šesti medailí patřily liberecké capoeiře, jejimž závodníkům se říká Liberečtí řezníci," pyšnil se trenér Tomáš Zummer, protože ze třinácti z jeho „oveček" se čtyři dostaly do finále. Takže padesátiprocentní zisk medailí pro Vem camará capoeira Liberec.

Třídenní mistrovství v tělocvičně SPŠSE Liberec bylo spojeno se semináři a eliminací, která nahrazovala krajské mistrovství. „Letos byly velmi dobře připraveny ženy. Například naše Alice Avci obsadila celkově v kategorii B 3. místo a dokonce druhá byla Zuzana Bordováčová z Olomouce," poznamenal liberecký trenér „Robocop" Zummer. Kategorii B (středně pokročilí) vyhrál liberecký Tomáš Drahorád, který potvrdil roli jednoho z favoritů. „Od začátku přes eliminace se každé kolo lepšil a finále se proti Bordováčové povedlo. On byl o hlavu a půl vyšší než drobná blondýnka, která předvedla perfektní hru bez respektu. Náš Drahorád výborně kontroval a měl lepší akrobacii," poznamenal Robocop.

DVĚ DÍVKY. Jablonecká Vávrová a dole Soukupová.

V kategorii C (mírně pokročilí) se do do finálové osmičky dostali dva z Liberce. Vyhrála Veronika Marková (Opava) před Michalem Wolfem (Jablonec), libereckými Josefem Erbenem a Michalem Honzejkem. „Drahorád vítězstvím potvrdil nejen sportovní připravenost, ale i vyzrálost technického stupně. Také proto převezme v Klagenfurtu první mistrovský stupeň modrý pásek a postoupí do profi kategorie A," sdělil Zummer.

Výbornou úroveň i průběh ocenila i porota ve složení Mestre Pacoca, Mestre Capoeira a Graduado Latino. „Velkou pochvalu za disciplinovanost, připravenost a čistotu boje zaslouží všichni závodníci," chválil výborný šampionát Zummer.

CapoeiraCapoeira představuje unikátní kombinaci tance, akrobacie a netradičního boje. Je umění s osobitou filozofií. Souboj dvou soupeřů je možné nejlépe definovat jako předstíraný boj hru založenou na improvizaci. Důraz je kladen zejména na plynulost souhry pohybů obou hráčů, co v kombinaci s hudbou a zpěvem činí Capoeiru bojovým uměním, které je atraktivní nejen pro zúčastněné, ale i pro diváky. Capoeiru není možné jednoznačně přiřadit ani do kategorie bojového umění, sportu či folklóru. V Liberci se představili dvě kategorie amatérské capoeiry, ale příště by se mohla na šampionátu objevit i kategorie A, což jsou profesionálové.