Po šesti letech se do Liberce zásluhou Dukly vrací extraliga žen. Naposledy se v Liberci hrála extraliga na Technické univerzitě, která v roce 2011 prodala extraligová práva SG Brnu. A do letošního jara tak byla v Liberci nejvyšší ženskou soutěží pouze II. liga, kterou hraje Lokomotiva Liberec.  Dukla Liberec s trenérem Josefem Smolkou ml. koupila licenci od Českých Budějovic a nově vytvořený tým vstoupí do extraligy domácím zápasem 14. října proti KP Brno. "Je to po 70 letech poprvé v historii, kdy má Dukla ženské družstvo," potvrdil ředitel VK Dukly Pavel Šimoníček.

Kádr volejbalistek 1 Laurianne Delebarre
2 Romana Krišková
5 Kateřina Kohoutová
6 Romana Staňková
7 Michaela Nečasová
8 Karolína Vaňková
10 Markéta Veselá
12 Markéta Hanzlová
13 Lucia Mikšíková
14 Laura Holubcová
17 Veronika Dostálová

Trenér Josef Smolka mladší spolu s asistentem Liborem Gálikem (vedl Přerov) od ledna stavěli kádr, v němž jsou české i slovenské reprezentantky a Francouzka. Chtěli by prohánět nejlepší týmy a v horizontu tří až pěti let zkusit dobýt mistrovský titul. "Všechny dobře pracují a věřím, že vše překlopíme do výsledků a formy. Chtěli bychom do 4. místa, tajný cíl je do třetího. To by bylo fantastické. Ale i do 5. místa by byl dobrý výsledek. Na mezinárodním turnaji v Olomouci, který byl vrcholem přípravy, a nebyli jsme kompletní, nás výsledky naplnili optimismem. Jsme na dobré cestě a nemáme se v soutěži čeho bát," uvedl Smolka

Hlavními oporami Liberce by měly být 30letá francouzská nahrávačka Delebarreová, české reprezentantky libero Dostálová a blokařka Kohoutová, a také reprezentantky Slovenska Krišková a Mikšíková. Kapitánkou je věčně usměmavá blokařka Laura Holubcová, která přišla z francouzského angažmá. "Bojujeme, makáme a to je základ. Pak je to vidět na hřišti. Turnaje nám ukázaly, kam můžeme mířit a myslím, že to může být vysoko," potvrdila Holubcová. První ostrý test měla Dukla v Českém poháru, v němž za dvě a půl hodiny vyřadila Olymp Praha 3:2.

Realizační tým
Trenér Josef Smolka
Asistent Libor Gálik
Manažer Josef Jadrný
Vedoucí týmu Jindřich Martinec

První dva - tři roky počítá Dukla spíše s nákupem hráček z jiných oddílů, ale pak už hodlá využívat svou volejbalovou akademii, v níž sportuje na 150 dětí. "Zraněná je Vaňková, případné doplnění na soupisku může být do konce ledna," zmínil trenér o kádru. Třiapadesátiletý Smolka patří mezi odchovance Dukly. Řadu volejbalových let strávil ve Francii v Sete a v Toulouse, kde devět let trénoval v nejvyšší soutěži. V reprezentaci si připsal na 500 startů, jako kouč vedl české reprezentační týmy juniorek a žen.