Pomsta se podařila, ale byla to fuška. Volejbalisté Dukly Liberec jsou ve finále play off extraligy. Ostravu porazili v semifinálové sérii nejtěsnějším možným způsobem v tie breaku rozhodujícího sedmého zápasu!

Dukla tak oplatila Ostravě loňské vyřazení ve čtvrtfinále identicky stejným způsobem. Ostravané tehdy rozhodli také až v posledním zápase a také v pěti setech. Ostravané navíc vyřadili Liberec letos v semifinále Českého poháru, takže důvodů k odplatě měla Dukla víc než dost.

Hala v Jeronýmově ulici se v sobotu zaplnila, nebylo si kam sednout, diváci seděli i na schodech nebo stáli za horní řadou sedaček. Viděli strhující pětisetovou bitvu s vítězným koncem pro domácí Duklu. Na palubovce se vystřídali všichni hráči, které měli trenéři k dispozici, střídání byla vyčerpána na sto procent. To také nebývá obvyklé.

„Je to za námi,“ vydechl s úlevou trenér Dukly Michal Nekola. „Dva sety jsme byli lepší, dva sety v útlumu, a tie break už bývá o štěstí. Ale myslím, že jsme byli v rozhodujících chvílích psychicky silnější a také nám pomohlo fantastické domácí publikum.“

Po prvních dvou setech to v sobotu vypadalo, že Liberečtí si dokráčejí k postupu lehkou chůzí.

V první sadě rozhodla Dukla v koncovce, kterou odstartoval úspěšný blok Piovarčiho za stavu 21:20, druhé dějství bylo v režii domácích od začátku do konce (7:5, 15:9, 22:15, 25:17). Dukle se dařilo na servisu, na příjmu, na bloku i v útoku.

Třetí set přinesl v úvodu poprvé v zápase vedení Ostravy o dva body (2:4, 7:9). Když se podařilo Dukle otočilt na 12:11, zdálo se, že už dospěje k dalšímu zisku sady a tedy k celkovému vítězství.

Ve volejbalu, zvlášť v duelu takto vyrovnaných soupeřů, však stačí jediný moment a všechno se může otočit. A právě to se uprostřed třetí sady stalo. Ostravanům prospěl příchod blokaře Kubaly. Podařilo se jim zablokovat do té doby takřka bezchybného Hadravu, pak přišla smeč domácích do pásky, poté zaváhání na příjmu a už se to vezlo.Z 12:11 na 12:19…

To už si Ostrava nedala vzít a v euforii pokračovala i ve čtvrtém setu, v němž od začátku vedla. Teprve za stavu 2:9 se domácí začali trochu zvedat, ale i když se několikrát přiblížili až na tři body (12:15, 18:21), náskok už nedohnali. „Přesto, že jsme tento set prohráli, si myslím, že nám psychicky trochu pomohl, protože jsme se začali opět dostávat k naší hře a hráči si znovu uvědomili, že na soupeře mají,“ podotkl Nekola.

V tie breaku šla Dukla do vedení 2:0 díky bloku Beera. Výhodu ztratila při nedorozumění na příjmu při servisu Fořta (6:6). Pak zase vedla o dva body 10:8, eso Správky zařídilo opět vyrovnání (10:10). Do vedení však Liberečtí v tie breaku nepustili soupeře ani jednou. Klíčovými momenty byly v závěru aut Michaloviče, smeče Beera a Hadravy a za stavu 14:12 proměněný první mečbol zásluhou trojbloku.

Nadšení diváků neznalo mezí. A všichni už se těší na finálovou sérii s nejtěžším soupeřem, obhájcem titulu a účastníkem Ligy mistrů Jihostrojem České Budějovice.

Liberec - Ostrava 3:2, na zápasy 4:3

Sedmé utkání semifinálové série play off extraligy volejbalistů.

Sety: 21, 17, -19, -21, 12.

Rozhodčí: Labašta, Renčín. Čas:126 minut. Diváků:1500. Nejvíce bodů: J. Hadrava 20, Hýský a Piovarči po 11, Pešl 9 - Michalovič a Správka po 17, Široký 10, Kubala 9. Esa:2:1. Zkažené servisy: 13: 17. Body z bloku: 17:12.

DUKLA LIBEREC: Piovarči, Hadrava, Pešl, Staněk, Řezníček, Hýský - libero Kopáček. Střídali: Steffan, Vodvárka, Démar, Beer, Ticháček. Trenér: Michal Nekola.

VK OSTRAVA: Široký, Michalovič, Správka, Sobotka, Haník, Záhorský - libero Václavík. Střídali: Fořt, Kubala, Štika, Mauler. Trenér: Zdeněk Šmejkal.

Finálová série začne dvěma zápasy 18. a 19. dubna v Českých Budějovicích, v Liberci se bude hrát v neděli 22. a v pondělí 23. dubna. Dál se uvidí.