„Vím, že forma je, musím ještě vychytat detaily a nekazit," řekl Matura po posledním závodu před mistrovstvím světa ve Val di Fiemme

 O jedno místo v konečném hodnocení se posunuli díky diskvalifikaci původně devátého Poláka Kamila Stocha, který měl příliš velkou kombinézu. Poprvé v kariéře vyhrál individuální závod SP devatenáctiletý Slovinec Jaka Hvala, životního úspěchu dosáhl i druhý Taku Takeuči z Japonska.

Hvala i Takeuči nečekaně předčili favorizovaného Gregora Schlierenzauera. Třiadvacetiletý Rakušan se na počátku února v Harrachově díky dvěma výhrám stal nejúspěšnějším skokanem historie SP, na kontě má už 48 prvenství. „Je to neuvěřitelné, skvělý pocit. Vůbec jsem nečekal, že bych mohl vyhrát, protože se mi tady dneska nepovedlo tréninkové ani zkušební kolo a byl jsem z toho docela rozladěný," zhodnotil závod vítězný Hvala.

Maturovi patřilo po prvním kole osmé místo, po kratším druhém skoku z elitní desítky původně vypadl, ale nakonec se do ní přece jen vrátil. Potvrdil tak dobrou formu, i když nenavázal na dvě umístění na stupních vítězů při předchozí zastávce SP v Harrachově.

„První skok byl pěkný, ten druhý jsem hodně zpozdil na odrazu a ztratil jsem minimálně pět metrů. To mě stálo top šestku," prohlásil Matura. „Vím, že forma je, musím ještě vychytat detaily a nekazit," dodal po posledním závodu před MS ve Val di Fiemme. „Je to pro mě před mistrovstvím světa povzbuzení, že jsem opět dokázal udržet krok se špičkou," pochvaloval si Matura. Ani si prý neuvědomoval, že šampionát ve Val di Fiemme je za dveřmi. „Jsem připravený, doladíme formu doma v Liberci, tak snad to bude fungovat," věřil.

Lety v Oberstdorfu stejně jako celý český tým vynechá. „Výsledky jsou dobré a není potřeba závodit na letech před závody na malém můstku na MS," vysvětlil.

Do druhého kola nepostoupili 37. Čestmír Kožíšek ani Roman Koudelka, který skončil o dvě místa níž.