Rodačce z Vrchlabí se náramně dařilo stala se mistryní světa a podruhé ovládla Světový pohár. Má tedy nač navazovat, ale na druhou stranu si uvědomuje, že má před sebou půlrok bez jasného vrcholu.

V nadcházejícím období se totiž nemusí upínat ke světovému šampionátu nebo k olympiádě. „Cílem je pořád vyhrávat. Chtěla bych, aby mi to šlo jako doteď, ale když chybí boj o medaile, myslím, že to letos bude takové uvolněnější,“ vyprávěla usměvavá Evka.

Snowboardcrossařka Eva Samková po pěti letech získala ocenění Král bílé stopy.
Samková sesadila Ledeckou. Po pěti letech je královnou bílé stopy

Během Světového poháru se chce zaměřovat i na zlepšení techniky jízdy. „Máme v plánu zkoušet různé nové věci, takže se může stát, že to bude na úkor výsledků. O výhru se ale poperu při každém startu,“ prohlásila.

Otestuje novinky

Trenér Marek Jelínek doplnil, že vytáhnou prkna, na nichž Samková ještě nejezdila. „Začíná i spolupráce s polským servismanem. Konkurence nám v mazání trochu utekla. Budeme se učit,“ přiznal. „Je to důležité hlavně vzhledem k dalším sezonám, kdy budou vrcholy zřejmé.“

Šestadvacetiletá Češka už pět týdnů trénuje na sněhu. „Jezdíme do nadmořské výšky 3700 metrů. Sice se tam špatně spí, ale sněhu je tam dost. Na ježdění je to ideální. Vždycky jsme zhruba týden v Alpách a týden doma,“ vysvětlil Jelínek.

Jeho svěřenkyně často řešila problémy s rameny, která jí vypadávala: „Je to taková klasika. Občas zazlobí a musím s tím vždycky počítat. Jinak jsem zdravotně fit.“ Samková po náročné a dlouhé sezoně hodně odpočívala. Plánovanou cestu do Bhútánu sice kvůli monzunovým dešťům odsunula na neurčito, ale i tak si volno užila.

Šárka Strachová
Lyžařka Šárka Strachová: Po konci kariéry jsem byla gaučák. Jiné by to zabilo

V rámci cesty na Bali natáčela klip s Barborou Polákovou k jejímu hitu „Poď si“. V něm si zahrála i zazpívala. Později s přáteli surfovala v Portugalsku a nakonec se vypravila za kamarádkou do Skotska. Šestidílný Světový pohár bude zahájen v prosinci v rakouském Montafonu a vedle něj se chce představit českým fanouškům na únorovém Evropském poháru na Dolní Moravě. „Těším se tam, stejně jako na mistrovství republiky.“

V týmu Czech SBX podporuje neslyšícího kolegu Tomáše Pazderu, jehož čeká deaflympiáda. „Hrozně mu fandím. Je hrozně šikovný a veselý. Vůbec nepůsobí dojmem, že by jezdil s nějakým handicapem,“ hlásila Samková.

Baví ji pečení chleba

Patří mezi sportovce, kteří dokážou překvapit. Třeba tím, že nedávno souhlasila s decentním focením v Evině rouše. Důvodem byla kampaň, která měla upozornit na neekologický oděvní průmysl, s čímž přišla módní návrhářka Iva Burkertová.

Marcel Hirscher.
Vyhrál vše, co mohl. Sjezdařský fenomén Hirscher ukončil kariéru

„Šlo o dobrou věc, tak proč ne,“ povídala olympijská vítězka ze Soči. Před měsícem si členka Dukly, o níž je obecně známé, že ráda vaří a konzumuje dobrá jídla, udělala kurz na pečení chleba. „Popravdě je to trochu alchymie. Začátky byly takové placatější, ale baví mě to,“ přiznala.

Pořídila si horkovzdušnou troubu a doma si udržuje kvásek. „Vždycky po soustředění si napeču,“ culila se snowboardkrosařka a na setkání s novináři nabízela krajíce namazané vlastnoručně namíchanou tvarohovou pomazánkou.