Turnaj doprovázejí i netradiční akce, z nichž jedna se konala minulý týden a druhá, konkrétně turnaj ve Fischerových šachách, je na programu zítra od 9 hodin. Fischerovy šachy jsou specifické v tom, že se losuje základní postavení figur.

Netradiční šachy pod širým nebem oslovily minulý pátek i náhodné kolemjdoucí a přidali se k desítkám šachových nadšenců, kteří se sešli před budovou školy.

Nejspíš to nevíte, ale právě na minulý pátek vyšel každoroční Mezinárodní den šachu, proto se pořadatelé rozhodli ještě před sobotním zahájením šachového turnaje Open Desko Liberec zorganizovat akci, na které si všichni vyzkoušeli netradiční varianty šachu a zahráli si krátký turnaj v rapidu.

Někteří využili této příležitosti, aby si osvojili pravidla Fischerových šachů a zjistili tak, co je vlastně čeká na doprovodném turnaji ve čtvrtek, tedy zítra. Rozhodně však nešlo o jedinou variantu šachu, u které se šachisté zapomněli a téměř tak prošvihli prezenci na již zmíněný rapid. Mnozí se zde utkali v Holanďanech (Bughouse), vyzkoušeli si šachy pro tři hráče, či se snažili pochopit pravidla Polgárových šachů.

Od pěti hodin pak proběhl turnaj v rapidu, kde byli účastníci rozděleni do dvou skupin na závodní šachisty a na šachisty rekreační. V těchto skupinách sehráli sedmikolový turnaj.

Výsledky:

Rapid závodní šachisti:1. Joukl (ŠK Kladno) 5,5, 2 Marek (Desko Liberec) 5,0, 3. Novák (Desko Liberec) 5,0.

Rapid rekreační šachisti:1. Ženíšek (Desko Liberec) 5,0, 2. Hort (Desko Liberec) 4,0, 3. Janů 3,5.

V bodech o turnaji Open Desko Liberec:

Nejvzdálenější účastník:Traian Harbuz z Moldavska

Nejpočetnější zahraniční výprava:Polsko (6 hráčů)

55 hráčů všech výkonností.

Turnajová jedničkas nejvyšším koeficientem ELO je Marian Sabol z Vysokého Mýta

Po třetím kole byli bez ztráty bodů:Marian Sabol (ČR), Tadeáš Baláček (ČR), Zdeněk Maršálek (ČR) a Pawel Jaroch (Pol.).

Turnaj Open Desko Liberec 2012 pokračuje až do soboty 28. července, kdy je na programu poslední kolo.                                     (vk)