Něco pod čtyřicet minut, to je nejlepší čas pilotního závodu Běžím s AVL, který se uskutečnil v areálu Vesec. Třiačtyřicetiletý Karel Randák z Vrchlabí proťal cílovou pásku 10km závodu, když stopky časomíry ukazovaly 00:39:36.74.

Závod Běžím s AVL, který pořádá Amatérská volejbalová liga v Liberci s tradicí od roku 2000, se pod Ještědem konal vůbec poprvé a účastníkům připravil krásný slunečný den.

„Nejsem závodník a ani se nepovažuji za extra běžce. Výsledný čas beru za přiměřený své kondici, věku, zdravotnímu stavu, teplému a větrnému počasí a poměrně náročnému profilu trati," říká Randák. Druhý v pořadí Michal Roštejnský na vítěze ztrácel 55 vteřin.Třetí doběhl Stanislav Dvořan (Author Xterra Team).

Vítěz pracuje jako trenér běhu na lyžích v SG Jilemnice a se svými svěřenci si jde čas od času v nízké intenzitě zaběhat. Vydá to na 20 km týdně. Příležitostně si zaběhne přespolní běh, do práce jezdí na kole a jednou týdně se se svými dcerami vydá plavat. K jeho výkonu dost možná přispělo také to, že kopcovitý vesecký areál zná. „Vesecká trať je náročná, znám ji na in-line bruslích z tréninků se svěřenci i z běhu na lyžích. Na trati jsem však dosud nikdy nezávodil. Změny profilu při běhu mně jako běžci na lyžích vyhovují, ale při zmíněném náročném profilu není asfaltový povrch zrovna nejlepší," popisuje Randák.

Ženskou část ovládla náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Zuzana Kocumová. Úspěšná běžkyně na lyžích a olympionička zaběhla za 00:44:58.05.

Pro rodiny s dětmi organizátoři Běžím s AVL vybrali 4,2 km dlouhou trať coby symbolickou desetinu maratonské trati. Závod odstartoval a také si jedno kolo se závodníky zaběhl ambasador akce, volejbalista Dukly Liberec Tomáš Hýský. „Nejsem moc stavěný na dlouhé tratě, ale celé kolo absolvované v prvním startu s rodinami mě vyburcovalo ho dokončit ve chvíli, kdy mě začali předbíhat o dvacet let mladší běžci. Nechtěl jsem si utrhnout ostudu," říká s úsměvem Hýský, který si atmosféru dne s dětmi i nadšenými běžci moc užíval.

Další závod ze série Běžím s AVL se koná 27. září v Praze na Ladronce, kde se loni akce uskutečnila vůbec poprvé. Rovinatou trať tehdy opanoval David Kučera z Liberce v čase 0:32:53.