Sněhu na horách je málo. Na umělý není mráz. Definitivní rozhodnutípadne v pondělí

Na trať má vyrazit i světová běžecká elita. Například trojnásobní vítězové Nor Anders Aukland, Švéd Oskar Svärd, norský olympijský vítěz Thomas Alsgaard a domácí hvězda Stanislav Řezáč.

Přihlášen je i Lukáš Bauer. Počtvrté má na trať vyrazit i bývalý mistr světa na 50 km Martin Koukal.

Jednak samotní závodníci, ale především organizátoři s napětím vyhlížejí prognózy meteorologů. Sněhová pokrývka Jizerských hor totiž nenahrává tomu, že by se tu mělo prohnat na pět tisíc závodníků.

„Celé rodině jsem nakoupila k Vánocům startovní čísla, bude mě mrzet, jestli přijdou vniveč," prozradila včera v Bedřichově mladá žena, která smutně obhlížela zbytky sněhu. „Od Kristiánova dál je to docela dobré, ale tady slabota," zhodnotila.

„Snažíme se udržet alespoň hrubý základ, aby trať držela," uvedla už v úterý Zuzana Kalátová z tiskového oddělení Jizerské 50. „Pevně věříme, že to vyjde," doufá spolu s celým organizačním týmem. Optimismu nahrávají teploty, které alespoň v noci padají na bod mrazu a na řadu tedy snad budou moci přijít sněhová děla. Umělý sníh pomohl ke startu J50 i loni, kdy bylo sněhu na tratích málo. Přesto se organizátoři setkali s kritikou. „Budeme se snažit udělat maximum, je to naší snahou, cílem i přáním, zvlášť letos, kdy byla čísla vyprodána už v rekordním čase," dodala Kalátová. Definitivní rozhodnutí, zda se prestižní závod pojede, padne v pondělí 6. ledna. V celé historii J50 se podle Jiřího Langera, autora knihy o historii závodu, nekonala pouze v letech 1988, 1990 a 1998.

První ročník odstartoval v roce 1968. Tehdy se ho zúčastnilo 52 závodníků. Přízvisko Expedice Peru '70 nese od roku 1970 na památku horolezců, kteří zahynuli pod kamennou lavinou na Huascaránu.

Za celou dobu už ji absolvovalo J50 na 150 tisíc běžců. Nejvyšší účast byla v roce 1978, kdy se na start postavilo 7800 závodníků.