Liberecký motocyklový závodník David Pabiška bude mezi účastníky 8000km Rallye Dakar, která se jede na jihoamerickém kontinentě. Trasa závodu povede z Argentiny přes Bolívii do Chile.

Poprvé v historii pojedou s technickou podporou týmu dva motocykloví jezdci David Pabiška a Štefan Svitko, kteří budou sedlat dva identické stroje KTM 450 Rallye.

„KTM je lepší než Yamaha, asi mám to nejlepší, co jsem mohl mít," potvrdil Pabiška, který se svým hlavním sponzorem libereckou společností SOVA s.r.o., absolvuje osmé dakarské dobrodružství, když v předchozích ročnících absolvoval plnou porci kilometrů a vždy dojel.

Slovenský Svitko jede popáté v řadě.

„O Bolívii vím jen, že se pojede přes vyschlé solné jezero. Snad se tam neztratím," ví své jezdec, který s dalšími motocyklisty startuje v každé ze třinácti etap Dakaru jako první.

Celkem startuje 176 motocyklových závodníků. S jedničkou pojede obhájce vítězství Cyril Despres z Francie, který se poprvé na start nejtěžšího závodu světa postaví s motocyklem značky Yamaha. Jednička rakouské KTM Španěl Marc Coma má číslo 2, jednička japonské Hondy Španěl Joan Barreda Bort bude s číslem 3. Se startovním číslem 39, tedy s číslem, které znamenalo i jeho loňské celkové umístění, nastoupí Pabiška.

První etapa Dakaru 2014 se jede v neděli 5. ledna se startem v Rosariu a cílem po 809 km v San Luis.