„Když jsem loni v lednu poprvé startovala v IBU Cupu, tak mi to přišlo neuvěřitelné. To jsem ještě netušila, co přijde další rok v lednu,” komentovala svou nominaci na závody v Oberhofu a Ruhpoldingu blonďatá závodnice. Trenéři národního týmu na mladou naději ukázali ve chvíli, kdy se ani v novém roce nedočkali kýženého návratu zkušené Veroniky Vítkové. Jediný cíl? Sbírat cenné zkušenosti.

Biatlonistka narozená poslední květnový den roku 2000 si vyzkoušela v obou německých destinacích sprinty. Díru do světa neudělala, brala 84. a 99. místo. „Nepadá a nepadá. Někam neznámo kam odešla střelecké forma,” psala smutně na svůj instagramový účet. 

K trudnomyslnosti samozřejmě není důvod, Voborníková má spoustu času zvyknout si na úplně jinou biatlonovou kvalitu a následovat příkladu Markéty Davidové. Současná česká jednička také naskakovala do Světového poháru postupně a potřebovala dvě sezony na rozkoukání.

Čeněk Krátký v dresu libereckých Tygrů.
Čeněk Krátký: Vzorem je mi Will, před zápasem poslouchám Vondráčkovou

Vždyť teprve v tomto ročníku se Voborníková oficiálně stěhovala z dorostenecké do juniorské kategorie. Loučení s dorostem absolvovala loni v únoru na světovém šampionátu ve slovenském Osrblie. Domů přivezla dvě stříbra a potvrdila zkazky o velkém talentu. 

Uspěla v závodech na čtyři položky. Ve vytrvalostním závodě a také ve stíhacím. Do něj startovala z jedenáctého místa po sprintu, přičemž vůbec poprvé v kariéře dokázala střílet všechny čtyři zastávky bez chyby. Kdyby se nejelo s rozestupy po sprintu, byla by pochopitelně zlatá.

Běhat na lyžích přitom začala až ve dvanácti letech. Předtím dostávaly v jejím životě přednost balet a hra na kytaru. Biatlon ale ráda sledovala v televizi a tak do své výbavy o tři roky později přidala i malorážku. A začala toužit po olympijských hrách.

Fotbalisté Slovanu nasázeli v přípravě Chrudimi pět branek.
Liberecký Slovan v přípravě nasázel Chrudimi pět gólů

Sen se jí může splnit třeba už za dva roky, i když se závodnice k pekingskému sportovnímu svátku zatím neupíná. Předpoklady má ale vynikající. Nejen talent, ale i poctivost a ochotu tvrdě makat.

„Tereza je velký dříč. Vždy do puntíku splní, co má předepsané a často si přidá i něco navíc,” popisoval ji nedávno jilemnický kouč a bývalý reprezentant Tomáš Holubec. Voborníková má uzavřenější osobnost, přesto z ní vyzařuje přirozené sebevědomí. „Je velice vyzrálá. Hodně přemýšlí o tom, co, jak a proč dělá. Je velmi pečlivá,” dodal Holubec.

Schopnost přizpůsobit se dospělému biatlonu navíc prokázala v lednu loňského roku na zmíněném IBU Cupu. V jakési druhé lize Světového poháru startovala ve sprintu v Polsku, dojela osmadvacátá a prokázala konkurenceschopnost. Času na velké výsledky má ale pořád dostatek. Mezi dospělé oficiálně přejde až za tři roky.

Aleš Vávra