Mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování 2013 v Liberci skončilo. Nejúspěšnější výpravou se s nejvyšším počtem zlatých medailí stalo Německo. Kromě nezapomenutelných sportovních výkonů s sebou šampionát přinesl i řadu dalších zajímavostí.

Cenu Marka Hodlera získali reprezentanti Německa

Cenu Marka Hodlera pro nejúspěšnější výpravu na MSJ 2013 v Liberci získali reprezentanti Německa. Ti rozhodli o svém těsném vítězství před Ruskem v posledních dvou dnech šampionátu. Cenu jim v areálu ve Vesci předal Ulrich Wehling, technický expert FIS. Cenu nazvanou po bývalém předsedovi Mezinárodní lyžařské federace získává tým, který obsadí všechny disciplíny a nasbírá nejvíc bodů za umístění na 1. 10. místě. Německo tak navázalo na svůj poslední úspěch ze šampionátu v Otepää 2011.

Šampionát si zachoval čistou tvář

Během šampionátu probíhaly antidopingové testy. Experti provedli 28 močových odběrů (20 s EPO a 8 bez EPO) a odebrali téměř 200 vzorků krve. „Odběry moči byly odvezeny do německé laboratoře v Kreisch a výsledky se dozvíme do tří týdnů. Krevní testy jsme předběžně vyhodnotili na místě a všechny byly v pořádku," uvedla Ivana Šimková, manažerka sekce zdravotního zajištění a antidopingu.