Matěj Říha z Liberce ve svých 12 letech obhájil loňské vítězství a získal svůj již třetí titul mistra republiky Českého svazu karate.

Stalo se tomu v Českých Budějovicích na mistrovství republiky mládeže Českého svazu karate (ČSKe), kam se výsledky během celého roku 2012 nominovali ti nejlepší.

Liberec měl mezi svými zástupci na tomto turnaji horké želízko v Matěji Říhovi. Matěj si svou nominaci nemusel jako finalista, resp. vítěz loňského finále a tedy aktuální mistr republiky v kategorii KATA mladší žáci, nijak během roku vybojovávat.

Titul mu zaručoval přímou účast, ale to neznamenalo lehčí cestu. Dvanáctiletý Matěj totiž postoupil do vyšší věkové kategorie a tedy celý rok 2012 startoval v KATA starších žáků (do 14 let). Ideální nebyly ani okolnosti přípravy, když přijel na MČR bez speciálních tréninků, které měl před rokem s Jakubem Tesárkem a po absolvování dvou hromadných oddílových tréninků po hodině v týdnu před MČR v klubu SK-Kesl-ryu, jehož je členem, odjel tentokrát na MČR tak řečeno z fleku.

Zásadní významnou změnou pro Matěje však byla skutečnost, že po více jak roce, měl na turnaji trenéra, a to hned toho nejlepšího Ivu Keslovou. Na Matějovi bylo znát, že její přítomnost a pozitivní motivační přístup, mu dodávaly klid, což se následně odráželo i na jeho výkonech.

Losování přisoudilo Matějovi do 1. kola přemotivovaného Petra Rychtera z oddílu Vision Praha, kterého vyřadil se svou Enpi. Ve 2. kole potkal Kryštofa Zlatohlávka (Sport Relax Č. Lípa) a v semifinále pak Mattea Tamborlaniho (Tarokan Brno), které přešel oba shodným výsledkem 5:0.

Ve finále se potkal se svým dlouholetým soupeřem a zároveň velkým kamarádem, o rok starším Dominikem Bartuškou z SKP Písek. Finále konané pod dohledem a s rozhodováním sedmi rozhodčích nepřineslo do Matějova rozjetého vlaku již žádnou změnu. Bartuška jako AKA zacvičil Kanku-sho, Matěj Říha na AO Gojushiho-sho. Výsledek 6:1 pro Matěje znamenal obhájení titulu z loňského roku, i když tentokrát již ve vyšší kategorii. Druhé místo obsadil Bartuška a na 3.místě byli Tamborlani a Šerák (Karate Ústí n. L.).