Karatisté z libereckých klubů Slavia TU, Shotokan a Gryf se v minulých dnech činili. Přivezli tituly, medaile i řadu úspěšných umístění z republikových turnajů.

Lukáš Vik získal double

Závodník oddílu karate Slavia TU Liberec Lukáš Vik získal po titulu mistra České republiky na mono-stylovém mistrovství ČR asociace FSKA i titul mistra ČR na vše-stylovém mistrovství Českého svazu karate. Lukáš tak potvrdil letošní vynikající formu před nadcházejícím mistrovstvím Evropy ve Švýcarsku. Na otevřeném mistrovství České republiky v karate stylu Shotokan FSKA (Funakoshi Shotokan Karate Association) v České Lípě mezi více jak 300 závodníky byl vítězem v kategorii kata. O týden později pak v náročné konkurenci svůj výkon zopakoval a odvezl si titul rovněž z kategorie KATA Junioři Českého svazu karate.

FRANTIŠEK CHUDOBA z Gryfu Liberec (vlevo) vybojoval bronzovou medaili.

Tato sezóna byla pro mne velmi náročná," říká Lukáš Vik, který trénuje již zmiňovaná kata (stínový boj s fiktivními útočníky) u Tomáše Dvořáka v Praze. Vedle vítězství na dvou domácích národních pohárech a Velké Ceně Slovenska v Bratislavě, získal i velmi cenná druhá místa na silně mezinárodně obsazených turnajích, kterými byly Grand Prix Hradec Králové a Euro Grand Prix v Plzni.

Lukáš je krásným příkladem sportovce, který dokázal, že díky karate lze velmi výrazně zlepšit svůj zdravotní stav. Poté, co na jednom roce prodělal několik astmatických záchvatů, kdy skončil na JIP krajské nemocnice v Liberci a lékaři pochybovali o tom, zda bude někdy moci trochu více běhat, se právě díky řízenému dýchání používanému v karate vypracoval až na vrcholového sportovce. A nejen to, vedle studia na náročném gymnáziu F.X. Šaldy v Liberci ještě dojíždí na Ústav jaderné fyziky v Řeži u Prahy, kde se pod vedením Dr. Vladimíra Wagnera věnuje jaderné spektroskopii, neboť vedle karate je jeho velkou vášní i matematika a fyzika. Aby toho nebylo málo, pomáhá s tréninkem závodníků karate v oddíle Slavia TU Liberec vedeném zasloužilým mistrem sportu Ing. Bohumilem Kolocem a snaží se předávat své zkušenosti jak z českých, tak mezinárodních závodů.

Tři tituly Shotokanu

Závodníci SK karate Shotokan Liberec přivezli pod vedením trenérů Petry Piskačové a Pavla Horňáka tři tituly mistra ČR, čtyři tituly vicemistra ČR a devět bronzových medailí.

Na mistrovství ČR v Českých Budějovicích se utkali závodníci ze 65 oddílů. 24 zástupců libereckého oddílu zde poměřilo síly s těmi nejlepšími v karate, v kategoriích žáci, dorost a junioři. Ziskem 16 medailí obhájil oddíl v celkovém součtu pozici třetího nejlepšího oddílu v ČR (první dvě příčky patří českobudějovickým Fight a TJ České Budějovice).

Výsledky: Mistři ČR: Marek Lettl (kumite dorost), Tomáš Vacek (kata žáci) a Dan Kolář (kumite žáci). Vicemistři ČR: Veronika Sasová (kumite žákyně), Matyáš Malý (kumite žáci), Tomáš Vacek (kumite žáci), kata tým žákyně (Harries, Muzikářová, Francová). Bronzové medaile: Michal Jahelka (kumite junioři), Jaroslav Vlček (kumite junioři), Ondřej Košťál (kumite dorost), Vendula Štěpánová (kata žákyně), Klára Muzikářová (kumite žákyně), Anna Harries (kumite žákyně), Štěpán Rychtera (kumite žáci), Matyáš Jansa (kata žáci) a kata tým junioři (Vlček, Vaněček, Lettl).

Hodnocení trenérů: „S výsledkem jsme byli velmi spokojeni. Jsme šťastní, že naši závodníci dotáhli konec sezony a potvrdili svou kvalitu. Výsledek nás těší o to víc, vzhledem k tomu, že v posledním týdnu nám onemocnělo 14 závodníků, a do poslední chvíle jsme nevěděli, kolik z nich bude schopno startovat. Nakonec zůstali doma pouze čtyři z nich. Jsme spokojeni, že oddíl obhájil pozici třetího nejlepšího oddílu, a v žácích se dokonce posunul na příčku druhou. Svými celoročními výsledky si potvrdili nominaci na únorové ME ve Švýcarsku závodníci Lettl, Vlček a Jahelka.

V současné době naši závodníci regenerují a čeká je přechodné období odpočinkových aktivit, při kterém by měli nabrat dostatek sil do nové sezony. Naši reprezentanti se během prosince začnou připravovat na ME. Tímto bychom rádi poděkovali za celoroční práci všem závodníkům a rodičům. Také nám ve výsledcích velmi pomohla spolupráce s reprezentantem Lukášem Jandou, který našim závodníkům pomohl v přípravě na disciplínu kata."

Medaile také pro Gryf

Čtyři bronzové medaile a jedno páté místo si vezou z Českých Budějovic také závodníci libereckého Gryfu. Bronzové medaile vybojovali v kumite František Chudoba, Matěj Štěpán, Lukáš Cyprián a Vašek Chudoba.

Nedělní soutěž začala disciplínou kata, kde startovala Tereza Hájková v kategorii juniorek. Podařilo se jí dostat do nejlepší osmičky, pak ji bohužel zastavila závodnice z pražského klubu, a tak pro ni soutěž skončila.

Ostatní závodníci startovali již pouze v disciplíně kumite (sportovní zápas). Jako první nastoupil své síly změřit František Chudoba. „Fany byl pro nás největším želízkem v ohni, celou sezónu vozil medaile, a to převážně zlaté. Bohužel zrovna v neděli se mu soutěž nevydařila tak, jak bychom si on i všichni ostatní přáli," říká trenérka Tereza Matějková. František nakonec prohrál o postup do finále se svým největším sokem z Českých Budějovic, v boji o třetí místo ale již suverénně zvítězil 6:0 a získal první bronzovou medaili.

ZÁVODNÍCI SK karate Shotokan Liberec na mistrovství ČR v Českých Budějovicích.

Jedním z dalších favoritů na medaili byl Matěj Štěpán, který také nakonec přivezl bronz. „Matěj předváděl velmi kvalitní zápasy, bohužel o postup do finále prohrál až v prodloužení na rozhodnutí rozhodčích 2:3," komentuje trenér Martin Rethy. V boji o třetí místo stejně jako František Chudoba nezaváhal a svůj zápas o medaili vyhrál 5:0. Těsně pod stupni vítězů zůstal Tomáš Dittrich, který v prvním kole prohrál s domácím závodníkem. Ten se ale probojoval až do finále, a tak Tomáš vytáhl do bojů o 3. místo, kde bohužel v posledním boji už o bronz prohrál a získal tak neoblíbenou bramborovou medaili.

Třetí medaili pro Gryf „ukořistil" Lukáš Cyprián, který startoval ve vyšší váhové kategorii než celou sezónu. „S Lukášem jsme se rozhodli zkusit vyšší váhovou kategorii, jelikož jeho stávající váha bylo o pár kilo vyšší a nechtěli jsme, aby v jeho věku musel hubnout," vysvětluje trenérka Tereza Matějková. „Tak jsme to riskli, zkusil kategorii vyšší a zvládl to na jedničku." Lukáš přešel hravě přes eliminační kola, až v boji o finále ho zastavil velmi zkušený závodník ze Sadské. V boji o třetí místo nedal svému soupeři šanci a přivezl si domů bronz.

Poslední bronzovou „třešničkou na dortu" byl žák Vašek Chudoba. „Vašek, přestože svůj zápas o postup do finále prohrál, předváděl zápasy plné dravosti a svým soupeřům moc šancí nedával na jeho zápasy byla radost koukat," chválí mladého závodníka za bronzovou medaili trenér Martin Rethy.

Přes eliminační kola i přes své bojovné nasazení nakonec neprošli žáci a žákyně Michal Lysko, Jaroslav Prais, Kateřina Hajleková, Diana Fantová a Michael Bartoš, dorostenka Anna Bartošová a junior Jakub Kočí.

Trenérka Tereza Matějková hodnotí výkony karatistů Gryfu s velkým respektem: „S výsledky našich závodníků jsme spokojeni, ačkoliv jsme tipovali šest medailí a alespoň jedno finále. Všichni do svých zápasů dali v neděli absolutně všechno, co v tu chvíli mohli, a na tatami nechali srdce. To, že se některým nepovedlo zúročit své roční snažení, je ve sportu absolutně normální a myslím, že naopak většinu z nich to posune o něco dále, jelikož si byli svých chyb plně vědomi. Velmi si vážím toho, že závodníci dokážou bojovat do poslední chvíle, ačkoliv třeba vysoko prohrávají a za nimi stojí celý tým, který je podporuje."

Teď čeká závodníky až do Vánoc pouze aktivní odpočinek a v lednu se opět začnou připravovat na soutěžní sezónu 2015.