Současným trenérem libereckých házenkářů je Michal Černý, 39letý odchovanec TJ Jiskra Zruč nad Sázavou, bývalý hráč několika druholigových celků. Sportovní klub Liberec Handball navazuje na více jak padesátiletou házenkářskou tradici TJ Lokomotivy Liberec. SK Liberec Handball vznikl v roce 2004, kdy se oddělil od Lokomotivy Liberec. Klub má výborné zázemí na ZŠ Dobiášova se sportovní halou, tři venkovní hřiště, posilovnu a rehabilitační centrum.

Liberec Handball
Brankáři: Michal Lešák (91), Michal Kotek (92)
Hráči: Matěj Ploch (85), Vojtěch Baštinec (85), Václav Kulík (86), Matěj Eliáš (86), Jan Svoboda (91), Jakub Bartoš (91), Michal Kamaryt (92), Matyáš Burda (92), Jakub Vrba (92), František Chyba (91), Jan Morava (92), Dan Vrba (96), Tomáš Šefl (96), Jakub Martenek (96).

Projeli jste regionální ligou jako nůž máslem. (14 zápasů - 14 výher). Jistě byl jasný cíl postup. Dokázal vás vůbec někdo potrápit?

Každý zápas je jiný a nikde nedokážete odhadnout, čím vás soupeř překvapí. Každopádně asi nejobtížnější zápas jsme absolvovali v České Lípě, která své domácí zápasy hraje na antukovém hřišti. Na tomto povrchu dokázala až do zápasu s Libercem udržet domácí neporazitelnost a pro mě osobně to bylo jedno z nejdůležitějších vítězství.

Kdo byl nejlepším střelcem loňska?

Nejlepší střelcem byl v loňském roce Burda, který byl zároveň nejlepším střelcem soutěže a v první patnáctce se objevili ještě Ploch, Eliáš a Kamaryt.

Regionální soutěž je však něco jiného než II. liga. Jak jste se na vyšší soutěž připravovali?

Po dohodě s hráči jsme začali tréninkový proces již poslední týden v červenci a soustředili jsme se celý měsíc jen na fyzickou přípravu, ke které jsme postupně přidávali i přípravu herní. Přípravu na sezonu jsme završili účastí na turnaji ve Zruči nad Sázavou, kde jsme za účasti dalších pěti druholigových celků obsadili krásné druhé místo.

Změnilo se něco v kádru nebo v týmu?

Již druhým rokem máme stabilní kádr, do kterého se velmi dobře etablovali hráči libereckého staršího dorostu. Velkou posilou je návrat odchovance liberecké házené Františka Chyby z extraligového Jičína.

V soutěži je tucet mužstev. Kdo bude podle vás favorit a kdo tím vzadu? A hlavně, jaké má Liberec cíle?

Očekávám velmi vyrovnanou soutěž, kde o vítězích jednotlivých utkání budou rozhodovat jen maličkosti a trocha sportovního štěstí. Jako velký favorit se ukázalo v minulém ročníku družstvo Prahy 4, které je přímo nabité bývalými extraligovými hráči a je tak z mého pohledu jednoznačným favoritem soutěže. Nicméně vzhledem k velké vyrovnanosti soutěže se opravdu velmi obtížně predikuje.

Před ligou jste si vyzkoušeli dva zástupce ze stejné soutěže v poháru. Ústí jste smetli, Bohemians porazili o gól. Jaká je tedy před začátkem forma hráčů? Vykrystalizovala vám základní sestava?

Základní sestava je v podstatě dva roky stejná a k drobným změnám dochází pouze na základě momentální fyzické a herní formy jednotlivých hráčů. Družstvo spoléhá na střeleckou potenci spojek Burdy, Plocha a Svobody a Kamaryta. Rychlé útoky by měli zakončovat Eliáš, Vrba, navrátilec Chyba a dorostenec Šefl.

V čem budete silní, nebo na čem ještě budete muset zapracovat?

Máme velmi silnou, stabilní dvojici brankářů Kotek Lešák, obranu vyztužují Baštinec a Morava na pivotu a Kulík s Kůtou na střední spojce. Podle výsledků to sice nevypadá, ale velmi nás trápí koncovka, kde družstvo bude muset zlepšit procenta střelecké úspěšnosti a taktéž musíme zapracovat na kompaktnosti naší obrany

Dvanáct týmů v soutěži:
Kolín
Jablonec
HC Žatec
Slavia Praha
Handball Liberec
Libčice nad Vltavou
Ústí nad Labem
Mladá Boleslav
TJ Sokol Bělá
Zruč nad Sázavou
Praha 4
HK Lovosice B

V kuloárech se o příchodech zmiňují jména hráčů, kteří jsou z Liberce, ale hrají v jiných ligových klubech (Lepieš, Hošic, Soukup a další)? Je jejich příchod do Liberce realitou v blízké budoucnosti? Byl by tady s navrátilci pak silný tým?

Každého trenéra vždy potěší, když v jeho družstvu hrají úspěšní hráči s velkými zkušenostmi. Samozřejmě vždy záleží na dohodě obou stran a návrat libereckých odchovanců v této chvíli nevidím jako reálný. Musím ale říci, že jsem pevně přesvědčen o kvalitách stávajícího kádru a věřím, že se v naší první druholigové sezóně popereme o střed tabulky.

Jaký je váš hrací den?

Hracím dnem domácích zápasů je sobota. Prvním soupeřem ve II. lize budou v sobotu od 13 hodin Libčice nad Vltavou.