Hrobníkovi z lopaty unikla v sobotu volejbalová Dukla Liberec v utkání 12. kola extraligy proti předposlednímu týmu tabulky, Aeru Odolena Voda. Vedoucí celek soutěže se doma trápil, ale nakonec zvítězil 3:2 a nadále vévodí s náskokem celkovému pořadí.

Kapitán Dukly Lubomír Staněk komentoval zápas slovy: „Celý týden jsme dřeli fyzičku, takže jsme začínali s těžkýma nohama. Odolka nás překvapila tím, co předvedla. Bojovnost, zákroky a vykrývání v poli, Brazilci jim pomáhají výborným útokem. My jsme to lámali a naštěstí zlomili. Soupeř předvedl maximum, který už možná nepředvede. Musíme s tím počítat, že se soupeř na nás vyhecuje a Odolka to dnes dokázala a jsem nakonec rád za dva body."

Trenér Michal Nekola dodal: „Řekl bych, že dnes to z naší strany nebyl ideální zápas, takže se dá říci, že jsme spíš získali dva body než ztratili jeden. Nehráli jsme dobře. Naštěstí jsme si v rozhodujících chvílích pomohli servisem. Podrželi nás také diváci, povzbuzovali i když se nedařilo. Bohužel, na našem výkonu se podepsala marodka. Hadrava a Řezníček hráli se sebezapřením, Správka teprve začíná s tréninkem, trénujeme v osmi lidech… Teď máme týden pauzu, tak se snad dáme dohromady."

Dukla zahájila proti Aeru lépe, ale obrat v prvním setu nastal při servisu Prajzlera (z 9:7 na 9:13). Libereckých chyb na příjmu dokázala Odolka využít, zvyšovala náskok a proměnila třetí setbol na 20:25.

V druhé sadě hrál Liberec obezřetněji, k útěku na 17:10 pomohl servis Hadravy a dobrá práce blokařů Zajíčka a Staňka. Nadšeně bojující hosté nicméně odvrátili pět setbolů, nakonec však kapitán Staněk smečí ze středu sítě utnul tlak Aera na 25:22.

VK Dukla Liberec - Aero Odolena Voda

Třetí dějství přineslo „tahanici" až do stavu 17:17. Dukle se pak podařilo odskočit na 20:17 a 23:20, jenže stejně set ztratila. Neproměnila dva setboly a za stavu 25:26 se vydařil blok hostujícímu Sedlářovi. Zatímco hráči Aera si zápas vysloveně užívali, radovali se z každého bodu jako malí kluci, na libereckých volejbalistech byla patrná nervozita. Ve čtvrté sadě již hrál v domácím dresu na postu nahrávače Řezníček namísto Démara. Opět byl k vidění velmi vyrovnaný volejbal. Důležitý blok převedl Hýský na 21:18 a vedení už domácí udrželi. Za stavu 24:23 poslal jinak výborný Brazilec De Souza Evandro servis do autu a bylo to 2:2.

V tiebreaku Dukla prohrávala už 6:10 (!), poté se jí při servisu Řezníčka podařilo vstát z mrtvých a vyrovnat na 10:10, ale až do stavu 16:16 nešla do vedení. Odvrátila čtyři mečboly! Na bloku zapracovali Staněk i Hadrava, Liberec získal první mečbol a ten proměnil Hýský esem na 18:16.

„Měli jsme dnes možná i na tříbodové vítězství, bohužel v závěru se projevila zkušenost Dukly," hodnotil trenér Vladimír Bednář. „Své svěřence musím pochválit, hráli dnes výborně, ale přece jen neproměnit čtyři mečboly, to je průser…"