V neděli padaly na Staroměstském náměstí v Praze až do večerních hodin světové rekordy. Zasloužil se o ně přední sportovec Jan Kareš z Liberce, který v rámci projektu Posuň svůj rekord zdolal dva světové ve shybech na hrazdě. Dosavadních 4020 shybů ve lhůtě 12 hodin zvládl Kareš překonat ještě o hodinu dříve. Za podpory veřejnosti i umělců (Dara Rolins nebo Jiří Krampol) se mu podařilo za 12 hodin dosáhnout celkem 4669 shybů.

Druhý světový rekord v počtu shybů do 6 hodin bude muset rozhodnout a potvrdit zahraniční komise až dle rozboru videa, nicméně česká porota napočítala 3 293 shybů, což by znamenalo překonání současného světového rekordu o pět shybů. V neposlední řadě pak překonal svůj vlastní rekord z roku 2011, při kterém zvládl 4620 shybů za 24 hodin.

TISÍCE SHYBŮ JANA KAREŠE. A stále ho baví.

Projekt Posuň svůj rekord pomohl i dětem a měl charitativní cíl. Výtěžek z akce v podobě šeku v hodnotě 30 000 Kč byl věnován nadačnímu fondu J&T (konkrétně projektu Hledáme rodiče), který peníze využije na nákup sportovních věcí, které si přály děti v pěstounské péči.

Kareš, jehož životní krédo zní pohyb a sport je poslání, ke svému výkonu sdělil: „Uskutečnit tento rekord jsem se rozhodl teprve na Nový rok. Udělal jsem tenkrát 600 shybů. Můj trénink začíná, až když už nemůžu, jdu za své hranice a snažím se hledat řešení, jak dál. Tímto projektem jsem chtěl dokázat i ostatním, že hranice se dají posunout ve všech směrech. A pokud můj rekord do šesti hodin nebude ve finále uznán nevadí, protože je to pro mne alespoň další výzva se ho pokusit znovu příští rok překonat."

Český mistr světa ve shybech, rekordman Guinessovy knihy rekordů, lezec a fitness freak, trojnásobný Ocelový muž a vicemistr republiky v lezení po umělých stěnách, to je Jan Kareš, člověk, který si pro sebe neustále vymýšlí nové výzvy. Na podzim 2008 překonal dosavadní rekordy ve shybech za 6 hodin výkonem 3150 shybů a za 12 hodin počtem 3450 shybů, přičemž původní dvanáctihodinový rekord zdolal už za pouhých 7 hodin. V létě 2009 překonal rekordy ve shybech za 30 minut výkonem 532 shybů a za 1 hodinu výkonem 979 shybů. V roce 2010 ustavil světový rekord v počtu shybů bez opuštění hrazdy na hodnotě 232 opakování. V roce 2011 zaznamenal rekord za 24 hodin, když zvládl 4620 shybů. V soutěži Ocelový muž, kde dokázal zvítězit ve třech ročnících, ustavil rekord v bench pressu se 60 % vlastní váhy (49 kg) v počtu 138 opakování.