Ústí začalo rozhodující duel série play-down špatně a už po 48 vteřinách prohrávalo. Ještě hůře bylo v 11. minutě, kdy se střelou na bližší tyč prosadil Balatka a Liberec vedl 2:0. Jenže svěřenci Marka Vojty nesložili zbraně, ještě do přestávky snížil Esterka a po změně stran srovnal stylově kapitán Stummer.

Když už to vypadalo, že se druhá třetina dohraje za nerozhodného stavu, založilo Ústí poslední útok, z nějž našel Krbec Kühnela a ten propálil domácího brankáře potřetí! Navíc krátce po začátku posledního dějství základní hrací doby zdvojnásobil vedení svého celku Kopecký a pod Ještědem se rodilo překvapení.

Chybělo třináct sekund

Jenže ani Liberec se nehodlal smířit s pádem do série, kde už se bude bojovat o holé bytí. Dvanáct minut před koncem vstřelil kontaktní branku Salát a liberecký tlak sílil. Domácí se minutu před koncem odhodlali k powerplay, která jim nakonec vyšla. Pouhých 13 sekund chybělo do konce utkání, když Ferdanova rána ze středu hřiště vykoupila liberecké.

Liberci branka vlila krev do žil a v prodloužení byl lepším celkem, Ústí se po většinu desetiminutového nastavení spíše bránilo. Domácí dokonce trefili tyč, to byl ale snad jediný moment, kdy se štěstěna přiklonila na stranu celku z města na Labi. Přidaná minutáž nerozhodla, na řadu tak přišly nájezdy.

Florbalové utkání Ústí (v tmavém) proti Liberci
Kdo s koho: Ústí se utká s Libercem posedmé! Ve hře je záchrana

Dovednostní soutěž, kterou mnozí považují za nespravedlivý faktor pro rozhodnutí, odsoudila k pádu do série o sestup ústecké hráče. Ti totiž neproměnili ani jeden z pěti pokusů. Stummerovo střelu zastavila tyčka, naopak domácí Salát byl ve druhé sérii úspěšný. V páté sérii sice Kopecký nájezd proměnil, ovšem podle sudích se s míčkem vrátil zpět, a tak nemohla být branka uznána.

Ve slušně zaplněné hale, kam dorazila i velice početná skupina fanoušků z Ústí, tak propukla liberecká radost, naopak ústečtí se sklopenými hlavami truchlili. Od jistoty záchrany je dělilo méně než čtvrt minuty! Nyní budou muset svést další souboj s poraženým v sérii Znojmo-Brno (zatím taktéž 3:3 na zápasy). Vítěz bude muset ještě do baráže proti druhému celku 1. ligy, poražený přímo sestoupí.

Florbal, Superliga, play-down, 7. zápas:

FBC Liberec - Florbal Ústí 5:4 sn
(2:1, 0:2, 2:1, -0:0, 1:0sn)

Branky a nahrávky: 1. Ferdan (Kroupa), 11. Balatka (Böhm), 49. Salát (Strobach), 60. Ferdan (Marek), rozh. náj. Hrůza – 16. Esterka (Krbec), 28. Stummer, 40. Kühnel (Krbec), 42. Kopecký (Kolstrunk)
Rozhodčí: Černý, Janoušek. Bez vyloučení. Diváci: 442

Florbal Ústí: Fibiger (Weissgarber) – Stummer, Esterka, Täuber, J. Horák, Kühnel, Stibor – Kužel, Kolstrunk, Vavruška – Josef Novák, Kopecký, Vl. Štorek – Täuber, Pavelka, Fuchsig – Chudina, Koník, Krbec

Konečný stav série: 4:3