Karatisté ze Slavie TU Liberec startovali ve složení Filip Dittrich, Tomáš Dittrich, František Chudoba, Lukáš Vik, Michal Vik, Viktorie Taušová, Ondřej Blín, Jakub Kočí společně s trenéry Martinem Rethym a Terezou Matějkovou.

V kategoriích žáků Tomáš Dittrich nastoupil v kategorii kumite 10 11 let do 30 kg. Redbull, jak se libereckému závodníkovi přezdívá, se dostal do první šestnáctky a tam prohrál s ruským závodníkem.

Franišek Chudoba přešel přes tři eliminační kola, bohužel v posledním zápase, který by mu zajistil medaili, prohrál s pozdějším vítězem, závodníkem z Ázerbájdžánu a nakonec mu patřilo „pouze" 5. místo. „Naši nejmladší nás opravdu mile překvapili, takové zápasy jsme u nich ještě neviděli. To, co jsme celé tři měsíce trénovali, jim vycházelo. Fanymu se povedlo vyhrát dva zápasy před limitem, a to jeden dokonce za 20 sekund," svěřila se Tereza Matějková.

Další den byl v režii kadetů a juniorů. Jako první nastoupili kataři Lukáš Vik a Ondřej Blín, kterým nepřál los a oba v 1. kole cvičili proti největším favoritům. Lukáš proti závodníkovi z Venezuely a Ondřej proti domácímu tureckému závodníkovi, a oba tyto souboje prohráli. V kategoriích kumite zápasila Viktorie Taušová, která v kategorii obsazené převážně domácími závodnicemi získala bronzovou medaili, v prvním zápase dokonce deklasovala soupeřku v poměru 7:1. Jako jeden z nejžhavějších kandidátů na medaili se představil Filip Dittrich, který nastoupil proti tureckému závodníkovi, a bylo to znát. „Rozhodčí Turka velmi podporovali, to za co Filipa trestali, zato tureckému soupeři udělovali body. Bohužel Filip nedokázal tento souboj zvrátit a prohrál," poznamenala Matějková. Jakub Kočí, jenž sbíral první zkušenosti na takovémto velkém turnaji, nepřešel v eliminacích přes ruského závodníka.

Třetí den se představili senioři a veteráni. Jako první nastoupil Michal Vik, který startoval v kategorii kata masters 46 50 let. Po dvou vyhraných kolech se mu podařilo dostat do pětice nejlepších závodníků a nakonec získal bronzovou medaili.

Poslední nadějí na medaili byla zkušená závodnice a trenérka Tereza Matějková, která startovala v kategorii kumite do 55 kg. Na Tereze byla znát roční závodní pauza, a tak se mezi nejlepší nedokázala probojovat přes potřebná eliminační kola.

„Na mistrovství jsme se připravovali tři měsíce, trénovali jsme každý den, někdy i dvakrát denně. Forma se nám podařila perfektně načasovat, a i ti méně zkušení předváděli opravdu kvalitní výkony. Největším problémem bylo, že turečtí organizátoři z důvodu velkého počtu závodníků (zhruba 2000) zrušili repasáže, které umožňují boj o bronzovou medaili všem závodníkům, které porazil finalista. To nás hodně limitovalo, jelikož většina z našich závodníků narazila na budoucí medailisty. Kategorie byly jak kvalitně tak kvantitativně velmi obsazeny, například Tomáš Dittrich startoval v kategorii dvaapadesáti závodníků nebo Ondřej Blín narazil na loňského mistra světa v kata týmech. S výsledky jsme byli spokojeni, ačkoli jsme tajně doufali v medaile od ostřílených borců jako Dittricha a Vika. Velké díky patří sponzorům, a to firmám Livox a Tixik, kteří nám umožnili na tento výjezd vůbec odjet," shrnula Tereza Matějková.

Tento týden čeká závodní týmy karate Slavie TU Liberec nominační turnaj na mistrovství republiky, na konci dubna se zúčastní jednoho z největších evropských turnajů, který se bude konat v Hradci Králové.